LÖRDAG 9 MAJ APRIL 2020

Högt besökstryck på Kinnekulle när vårsolen gassade

Kinnekulle drar till sig allt mer och mer turister och besökare, och i dessa tider när folk i allt större omfattning söker sig ut i naturen ökar besökstrycket än mer, vilket uppdagades framförallt denna dag.

Idag gassade solen och bjöd på en härlig vårdag i Kinnekulleområdet och tydligen hade väldigt många beslutat sig för att just Kinnekulle skulle vara utflyktsmålet för dagen.

Sällan har man sett så många husbilar och bilar i Stenbrottet som idag, och då är vi ännu bara i början på säsongen, hur skall det bli i sommar? Stenbrottet har med åren blivit en mycket omtyckt plats för framförallt husbilsfolket, vilket ju inte är särskilt konstigt med den härliga omgivningen och gratis parkering. Men just idag kändes det som om det var en aning i överkant, någon hade räknat till ett 50-tal husbilar.Även på Utsiktsplatsen och Ställplats Kinnekulle var det en hel del husbilar och besökare, parkeringen vid Kinnekullegården var näst intill full.

Även i Munkängarna var det mycket folk som nu vill njuta av den härliga naturen, fika och se på ramslöken när den snart börjar blomma, en härlig upplevelse i skön natur. Tyvärr verkar det som om en allt mer ökande mängd med folk struntar i att Munkängarna är naturreservat och plockar ramslök helt ohejdat och öppet i stora mängder.De senaste åren har även cyklister upptäckt Kinnekulle och kommer hit i stort antal för att ge sig ut på vägar och stigar för att njuta av den vårfagra naturen. Idag fanns även en stor mängd med ryggsäcks behängda vandrare lite varstans i bygden, betydligt mer än vad som man brukar se.

Innesittande och begränsat resande gör att folk i mycket stor utsträckning nu söker sig ut i den svenska naturen när vädret blivit lite bättre, man kan undra hur sommaren kommer att bli rent besöksmässigt på Kinnekulle när så många kommer hit redan nu.Visst är det underbart att besökare och turister söker sig till Kinnekulle, det är ju något som vi propagerat för och lanserat i många år. Men på vissa platser där det samlas allt för stora mängder med folk så kan man undra om de klarar detta hårda besökstryck såväl natur- som miljömässigt.