LÖRDAG 11 APRIL 2020

Ett brev till min trädgård

Där ska ett blommande apelstaket stå, syrener, vita dagliljor, violer och doftschersmin vill jag ha. Det ska växa krokus och narcisser, de enkla så jag ser rakt in i mitten. Jag vill ha mjuka vivor och kyssröda pioner och bleka rosa, kornvallmo med vida kjolar måste finnas där. Tulpaner och hyacinter, backsippor och kungsängsliljor och krukor med pelargoner.

I min trädgård ska det dofta av lavendel och den ska stå i långa gångar. Den ska klippas mycket sällan för att bli sådär riktigt gammal och yvig, nåbar för mina händer att kunna lukta i. Det ska finnas murgröna som bäddar in och klättrar upp ovan fönstren.

Blå blommor vill jag ha, stormhatt, salvia, scilla och förgätmigej. Malört ska stå i sin grågröna färg och kaprifol som i de gamla trädgårdarna. I min trädgård ska det vara breda och smala grusgångar att gå i. Och man ska vara tvungen att gå runt ibland och ta ett hopp för att inte trampa på krassen som väller över alla gränser.

I bäddarna ska solrosor stå för alla humlor att sova i. Gångar och rundlar ska vara kantade av funkia, strutbräken, kärleksört och strandråg. Vinbergssnäckor måste finnas, att se på när de vecklar ut sina volanger för att ta sig fram.

I min trädgård får ingenting vara för fint så att ingenting annat inte skulle få plats. Trädgården ska dofta, barn ska leka och kunna klättra och gömma sig, titta och lukta, fråga och förundras.

En blomsterbädd ska vara rund men inte för rund, och i mitten ett fågelbad för badande fåglar och törstiga fjärilar. När man böjer sig fram ska man se sig själv i spegeln och skratta med himlen som bakgrund. I min trädgård ska trätunnor stå med regnvatten fyllda till bredden, intill växer fläder och gula bollar av blommande hög rudbeckia.Det ska vara många små djur i min trädgård. Humlor, bin, myror och grodor måste också finnas där. Fåglar ska trivas, rödhaken, flugsnapparen och staren i holken, och gärdsmygen som bygger bo i stenröset.

På gräset bak huset i lunden, ska en grind stå öppen och alla ska fråga vad det ska vara bra för. "För ingenting alls", ska jag säga. "Bara för lusts skull".

I min trädgård ska det alltid finnas så mycket blommor att jag kan plocka en bukett var eviga dag om jag vill. Och allt som växer ska ha minnen och bära vackra namn. Löjtnantshjärta, förgätmigej, doftviol och aftonstjärna kom och ta plats i min trädgård.

Syrener i massor och en vitmålad trädgårdsmöbel i trä. Där ska vi sitta och dricka kaffe och med småkakor till. När syrenerna doftar, när kvällarna är ljumma och ingen vill gå in.

Jag vill ha duvor i min trädgård, vita och grå som skimrar i blått, som flyger och sitter på nock. Här ska finnas grönmålade stegar i träden och mossa på stenar, och intill växa vita nunneört. Jag ska från köksfönstret se, körsbärsblommen slå ut och räkna de som vingar däri. Och jag skall alltid stå dig bi.

Med varma hälsningar / Christian

Text och Foto: Christian Johansson