ONSDAG 8 APRIL 2020


Så här ser brevet ut som landar hos 1 000 stockholmare i dag - Foto: KTH

1 000 stockholmare testas för corona i påsk

I dag onsdag landar ett brev från KTH hos 1 000 stockholmare. Det innehåller ett coronatest. Bakom detta står bland andra universitetslektor Niclas Roxhed och professor Jochen Schwenk på KTH / Scilifelab..

- Just nu postas 1 000 hemprovtagningskit som kommer att dimpa ner i brevlådorna imorgon. Vi skickar ut helt slumpmässigt i Stockholm med förorter och hoppas att folk vill hjälpa till och donera en droppe blod. Med bloddroppen ska vi sedan studera hur många människor bland de 1 000 personerna som har eller har haft coronaviruset.

Vad hoppas ni kunna uppnå?

- Med forskningsstudien vill vi testa möjligheten med provtagning i hemmet. Att enkelt kunna mäta om du har varit infekterad av viruset som leder till covid-19. Med forskningsresultaten vill vi hjälpa myndigheter och beslutsfattare med viktig information om provtagning och nya testmetoder, samt försöka att få en överblick över smittspridningen i Stockholmsregionen. Detta kan möjliggöra att vi kan utveckla ett tillförlitligt test som inte belastar vården. Jag tror vi är världsunika på detta.

Kommer testpersonerna att få veta om de är immuna mot sjukdomen?

- Nej. Vi har ingen möjlighet att lämna ett sådant svar eftersom provet lämnas anonymt. Men de kommer i allra högsta grad medverka till att möjliggöra att den här typen av tester förhoppningsvis kan göras inom någon månad. Tester där man kan få svar på om man haft covid-19. Vi hoppas att så många som möjligt vill delta i forskningsstudien och donera en bloddroppe.

Pressmeddelande från: KTH