FREDAG 31 JANUARI 2020


Från vänster till höger: Alexander Lindblad, Olle Sandström, Andreas Möhlendick, Marcus Nielsen, Sten-Gunnar Stensson och Bo Jansson är alla nominerade till Årets Sjöräddare - Foto/Källa: Sjöräddningssällskapet

Frivilliga från RS Mariestad nomineras till Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en utmärkelse för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1093 räddningstjänstuppdrag har fem insatser nominerats som särskilt föredömliga. Vid en av dessa räddades en livlös man utanför Mariestads hamn, trots vaga uppgifter om vad de frivilliga sjöräddarna skulle leta efter.

Tisdagen den 6 augusti vid 19.30-tiden på kvällen var sjöräddarna på RS Mariestad nöjda med den utbildning de höll på med. Under sommaren hade de fått en täckt båt, Rescue Swedbank, som de tränade befälhavare och besättningar på. De visste inte om det, men inom mindre än en timme skulle de få stor nytta av att de nu hade två båtar på stationen. Rescue Swedbank, fick göra sitt första skarpa uppdrag i Mariestad och de frivilliga sjöräddarna var med och räddade livet på en människa.

– Larmet kom när vi var nere vid båtarna. Vi fick uppgifter om en vit segelbåt och oklar position efter att någon lämnat campingen på Ekudden i Mariestad. Mer hade haveristen inte kunnat ge till Sjö- och Flygräddningscentralen, berättar Bo Jansson, stationsansvarig på RS Mariestad och befälhavare ombord på Rescue Swedbank den här dagen.

Det jourlag som bemannade stationens öppna båt Rescue Thorsten Brunius var också nere på stationen. Eftersom man inte visste exakt var man skulle leta bestämde man sig för att gå två tänkbara vägar ut ur Mariestads hamn. Det var ett lyckokast, eftersom Rescue Thorsten Brunius kort efter avgång fann, inte en vit segelbåt, men en liten mörk roddbåt. En man befann sig liggande på ett skär bredvid, till synes livlös och halvvägs ner i vattnet.

– Han var medvetslös och starkt nedkyld. Besättningen på Rescue Thorsten Brunius fick gå i vattnet för att få upp honom ombord. Vi lastade sedan över honom till Rescue Swedbank för att försöka värma honom och sedan vända in mot hamnen, berättar Bo Jansson.

För de frivilliga sjöräddarnas del var insatsen avslutad innan klockan blivit 20.30. Då hade man hunnit lämna över till väntande ambulans och förtöja båtarna igen. Senare fick man höra att mannen överlevt. Men utan utbildningen på Rescue Swedbank hade kanske utgången blivit annorlunda

– Att vi kunde gå med två båtar gjorde att vi kunde söka effektivare. Hade vi gått med en båt hade vi förmodligen inte gått den väg som Rescue Thorsten Brunius gick, och då hade det dröjt längre.

– Men eftersom vi hittade honom snabbt och att hela larmkedjan fungerade klockrent hela vägen kunde han snabbt komma till sjukhus. Jag är säker på att det räddade hans liv, säger Bo Jansson.

Besättning

Sten Gunnar Stensson, Alexander Lindblad, Andreas Möhlendick, Bo Jansson, Markus Nielsen, Olle Sandström

Fakta, Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 200 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Totalt deltog 22 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm lördagen den 14 mars.

Pressmeddelande från: Sjöräddningssällskapet