TORSDAG 16 JANUARI 2020

Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

I år är det rekordmånga som kommer att få sin deklaration redan i början av mars. Den som har eller skaffar digital brevlåda senast den 27 februari får sin deklaration skickad dit. Idag har drygt 3,7 miljoner anslutit sig till en digital brevlåda för myndighetspost.

– Förra året var det åtta miljoner som deklarerade vilket betyder att det snart är hälften som får deklarationen skickad till sin digitala brevlåda. Det är en spännande utveckling. En fördel med att få deklarationen tidigare är att du får möjlighet att bättre planera din privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som inte skaffat digital brevlåda kommer att få pappersdeklarationen skickad till sig under perioden 13 mars–15 april. Även de kan logga in och deklarera på skatteverket.se redan när deklarationen öppnar den 17 mars.

En nyhet för i år är att arbetsgivare och pensionsutbetalare inte längre skickar ut några kontrolluppgifter för lön och pension.

– Under 2019 har din arbetsgivare eller pensionsbetalare redovisat dina inkomster och skatter månadsvis till Skatteverket. Därför kommer de inte att skicka ut några kontrolluppgifter i slutet på januari som tidigare. Din lön eller pension kommer precis som vanligt att vara förifylld i din deklaration. Om en uppgift är felaktig ska du höra av dig till den som har lämnat den så att de kan skicka in rätt uppgift, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Förra året var det fler än två miljoner som fick sin skatteåterbäring redan i april och i år kan det bli så många som 3,5 miljoner.

– Vi förenklade villkoren förra året så att fler skulle kunna få en tidig skatteåterbäring. Då mer än fördubblades antalet till drygt två miljoner som fick tillbaka pengar i april. I år ser vi att ännu fler skulle kunna få det, säger Anna Sjöberg.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 31 mars utan att några ändringar eller tillägg görs.

– Fundera i lugn och ro på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Exempelvis kan det vara så att du har rätt till avdrag för resor till och från jobbet, det kan du kolla i vår beräkningshjälp på webbsidan, säger Johan Schauman.

Viktiga datum

27 februari
Sista dag för att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt

4-11 mars
Deklarationer skickas till digitala brevlådor

13 mars-15 april
Pappersdeklarationer landar i brevlådan

17 mars
Deklarationen öppnar

31 mars
Sista dag att godkänna deklarationen digitalt utan ändringar eller tillägg för att få skattepengar i april

vecka 15, 7-9 april
Pengar betalas ut (till de som godkänt digitalt utan ändring/tillägg senast 31/3)

4 maj
Sista dag att deklarera

18 maj
Sista dag att deklarera med anstånd

vecka 23, 9-12 juni
Pengar betalas ut (till de som deklarerat senast 4/5)

Pressmeddelande från: Skatteverket