ONSDAG 8 JANUARI 2020


Bild av Bernabe Colohua från Pixabay

Ny utbildning till Skogsföryngringsledare startar på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara

Under onsdagen meddelade Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) att Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) får förtroende att starta ny utbildning till Skogsföryngringsledare. Ansökan har tagits fram i nära samarbete med bransch, som har visat stort intresse för satsningen.

- Den svenska skogen är en viktig del i en framtida ekologiskt hållbar ekonomi, med den här utbildningen fyller vi ett behov av utbildad personal hos skogsplantskolorna. Det är en oerhört engagerad och framåtriktad bransch som idag arbetar med högteknologisk och industriell odling som kräver kunskap och noggrann planering, säger Anders Stålhand, trädgårdsmästare och utbildningsledare.

Utbildningen vänder sig till dig som har ett intresse för odling eller skogsbruk eller som tidigare varit i kontakt med branschen och vill utveckla din kompetens. Den nya utbildningen är en ettårig semidistansutbildning med platsförlagda träffar. Efter utbildningen kommer den studerande kunna arbeta inom olika yrkesroller på skogsplantskoleodlingar i hela landet.

- I samarbete med branschen kommer detta att vara en unik utbildning som ger den studerande kvalificerade kunskaper och goda möjligheter att få jobb, säger Jennie Larsson, skogsmästare och utbildningsledare.

- Jag är väldigt glad att vi får möjlighet att starta en ny utbildning eftersom jag vet att det finns ett stort behov av utbildade personer från branschen, säger Malin Ljungné, rektor för Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Största yrkeshögskolan inom den gröna sektorn

Under 2020 erbjuds ett brett utbildningsutbud vid Biologiska Yrkeshögskolan i Skara med utbildningar till Agrotekniker, Hovslagare, Kvalificerad tilläggsutbildning för hovslagare, Kvalificerad djurvårdare, Klövvårare och Småskalig virkesförädling. Detta gör Biologiska Yrkeshögskolan i Skara till den största yrkeshögskolan inom den gröna näringen.

Varje utbildning som en yrkeshögskola ansöker om att få driva granskas av MYH för att säkerställa att den håller rätt kvalitet och att det finns ett behov av fler utbildade personer inom området.

I september stängde 2019 års ansökningsomgång gällande att få bedriva utbildningar på yrkeshögskolenivå. Av totalt 1097 inkomna ansökningar beviljades 416 stycken.

Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen Naturbruksförvaltningen