TISDAG 17 DECEMBER 2019


Foto/källa: Lidköpings kommun

Järpås Skateförening bygger pumptrackbana i Järpås

Järpås Skateförening har i dagarna fått klartecken för den sista pusselbiten i finansieringen för att bygga en pumptrackbana i Järpås. Lidköpings kommun, Allmänna Arvsfonden, Sparbanksstiftelsen Lidköping och Landsbygdsprogrammet och har tillsammans bidragit till totalbudgeten på 2,7 miljoner kronor. Storleken på banan är anpassad för att kunna arrangera tävlingar i världsmästarklass.

Målet och syftet med projektet är att skapa en plats där alla är välkomna att utöva spontanidrott utefter egen förmåga och göra detta med eller utan förkunskaper. Och göra detta på en anläggning som man oftast förknippar med ”storstan”. Vi vill skapa en plats där alla ska kunna ha kul och utveckla sina intressen inom spontanidrott så som skateboard, inlines, bmx eller vad det än må vara. Det finns även ett mål att locka besökare utanför järpås med omnejd detta för att främja barn och ungdomars gemensamma intressen och kontakter.

En pumptrack är ett område som formats med mindre kullar och sluttade kurvor för att cykla i. I en pumptrack är tanken att du med några tramptag på cykeln ska kunna använda din kroppstyngd och din teknik till att samla fart och kraft för att åka (”pumpa”) dig igenom en slinga i parken. Det finns ingen bestämd bana, utan du kan själv välja vilken väg du vill cykla. Cyklar av alla storlekar kan användas

- Idén uppkom efter en av föreningens medlemmar kommit i kontakt med en liknande anläggning under en downhill tävling utomlands och kände direkt att detta var något som hade bidragit till spontanidrott i vårt lilla samhälle, Järpås utanför Lidköping. I dagsläget finns det endast ett fåtal asfalterade pumptracks i Norden. Så nu siktar vi på byggstart i april och invigning maj/juni 2020 fortsätter Albin Larsson-Pierre.

- Vi är imponerade över allt arbete som Järpås Skateförening lagt ner på att få ihop finansieringen av pumptrackbanan och vi tror att det kommer bli ett lyft för unga och vuxna i såväl Järpås som inpendlande från Lidköping och orterna runt omkring, säger Malin Olsson Lundqvist, utvecklingsledare på Lidköpings kommun.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun