TORSDAG 5 DECEMBER 2019


Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Julgransflygning med Jas 39 Gripen

Flygflottiljer, från norr till söder, kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.

Det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har förändrats. För att möta den snabba och oförutsägbara utvecklingen har Försvarsmakten valt att fokusera den operativa närvaron till vårt land och våra nationella intressen.

Försvarsmakten har till uppgift att försvara hela Sverige.

Att öva för att upprätthålla vår förmåga är en viktig del. Formationsflygning – julgransflygning – är en bra övning för stridsflygdivisionerna att planera och genomföra flygning i större formation under en längre tid. Det är också ett sätt för flygvapnet att visa närvaro, som en garant för medborgarnas säkerhet mot yttre hot, på platser som Försvarsmakten kanske inte syns så ofta.

God Jul från flygvapnet.

Observera att tiderna är cirkatider och rutten kan komma att ändras med anledning av lokala väderförhållanden. Flygsäkerhet har alltid högsta prioritet. Vid låg molnbas/dåligt väder går det dessutom inte att se formationen från marken. Blicka mot himlen i god tid för att inte missa tillfället.

Tisdag 10 december genomför Skaraborgs flygflottilj, F 7, julgransflygning. Reservdag 11 december.


Pressmeddelande från: Försvarsmakten