SÖNDAG 1 DECEMBER 2019

Julkonsert med Hällekis Musikkår i Medelplana kyrka

Julkonsert med Hällekis Musikkår brukar dra fulla hus, och årets upplaga var inget undantag. Två utsålda spelningar i Medelplana kyrka lördagen innan första advent, och som vanligt bjöds åhörarna på ett proffsigt och varierat program som verkligen satte den rätta julkänslan.Det är jubileumsår för kåren, hundra år gamla framstår det här gänget som fantastiskt vitalt och varierat. Hur gör man en årlig julkonsert till något annat än den varit året innan? Att lyckas med det, gång på gång är mycket imponerande.Sannolikt är en del av förklaringen spelglädje. Trots ett omfattande program som måste krävt många timmar av repetitioner känns det som att alla njuter av det de gör, kåren lyckas med att både vara superprofessionell och samtidigt ha glimten i ögat!Och vilka resurser det finns i denna grupp! Ur det fantastiska samspelet under ledning av Lena Öberg plockas även fram solister och helheten är alldeles fantastiskt!

Ett blandat program där publiken både sitter i stilla andakt och får klappa takten och sjunga med. Kårens tolkning av TVs julafton fick nog de flesta att känna att de var på plats och dansade i dvärgarnas stuga, sydde klänning med mössen och njöt av en magisk afton.Tackhälsningarna på slutet blev många, inte minst till de familjer som finns runt kårens medlemmar, man förstår att det är ett stort maskineri att hålla igång denna fantastiska verksamhet. Många deltar även bakom kulisserna vid konserterna för att allt ska fungera.Taktfasta applåder gav avslutningsvis ett extranummer i form av Jag drömmer om en jul hemma, framfört som duett av kvällens sångsolister Eleonor Frisk och Simon Gartman.

En pampig och värdig avslutning på årets hundraårsjubileum. Men tro inte att kåren slår sig till ro med detta, redan under trettonhelgen drar man igång sitt etthundraförsta år med konsert i Holmestads kyrka. Innan dess ska det dock firas jul, och med årets julkonserter i ryggen är julstämningen redan på plats.Text och foto: Elenor Bengtsson