MÅNDAG 25 NOVEMBER 2019


Fotograf: Sigun Gröning

Vallby Sörgården- Livet på landet för 100 år sedan

I år firar kulturreservatet Vallby Sörgården strax utanför Tidan 10 år. På en ny utställning i Skövde Kulturfabrik ges en inblick i livet på gården där tiden stått stilla och hur arbetet med att bevara kulturarvet för framtiden går till.

Sörgården ser i stort sett ut som den gjort sedan 1800-talet. Gården är typisk för den tidens småskaliga, men mångsidiga västgötska familjejordbruk. Förutom bostadshuset är ladugården, undantagsstugan, stallet, hönshuset, vedboden, snickarboden med brygghuset och spannmålsloftet, jordkällaren, fårhuset och smedjan bevarade. Inomhus är allting sparat; möbler, kläder, redskap, verktyg, böcker, tidningar och brev.

För att bevara och skydda den unika miljön bildades kulturreservatet Vallby Sörgården, det första av sitt slag i Skaraborg, och nu fyller kulturreservatet 10 år.

Utställning på Skövde Kulturfabrik

För att uppmärksamma detta har Skövde Kulturfabrik skapat en ny utställningen om gården där besökaren får lära sig mer om gårdens historia och arbetet med att bevara ett västgötskt kulturarv för framtiden.

Vernissage 30 november

På lördag den 30 november klockan 12.00 - 16.00 är det vernissage kryddat med gammaldags julpyssel i skaparverkstan. Föreningen Vallby Sörgården är självklart på plats och kommer även att sälja julkärvar. Fri entré och drop-in på julpyssel.
Utställningen är visas fram till den 1 februari 2020.

Pressmeddelande från: Skövde kommun