ONSDAG 20 NOVEMBER 2019


Bild av Hans Braxmeier från Pixabay

Fazer investerar 320 miljoner i havrekvarnsverksamheten

Fazer fortsätter att genomföra sin framtidsorienterade tillväxtstrategi och investerar i hållbar nordisk havre. Fazer kommer totalt att investera ca 320 miljoner SEK i kvarnverksamheten, varav ca 160 miljoner SEK i Lidköping, och därmed fördubbla havrekapaciteten i både Lidköping och i Lahti, Finland. Internationell efterfrågan på havre ökar snabbt och med denna strategiska investering vill Fazer bli den ledande aktören inom växtbaserad mat i Norra Europa.

Fazer fortsätter omvandlingen till att bli ett modernt hållbart livsmedelsföretag och fokuserar på att genomföra sin ambitiösa tillväxtstrategi där man positionerar sig som den ledande aktören inom växtbaserade måltider i norra Europa. Målet är att sätta konsumenten först genom att fokusera på snabbrörliga konsumentprodukter samt direktförsäljning till konsument.

– Fazer vill fortsätta att växa i norra Europa och mer än så. Dagens medvetna konsumenter värdesätter både bekvämlighet och välmående och Fazers tillväxt baseras på djupa konsumentinsikter som vi omsätter till innovativa produkter och positiva matupplevelser. Havre är ett superlivsmedel som har framgång världen över. Med vår expertis inom havre tar Fazer nu verksamheten till nästa steg, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige.

Investeringen på 320 miljoner kronor kommer att delas lika mellan Fazer Kvarn i Lidköping och Lahti. Ett helt nytt kvarntorn byggs vid respektive kvarn, en utbyggnad som fördubblar kvarnarnas nuvarande havrekapacitet. När tillbyggnaderna är klara kommer Fazer att vara nummer ett inom havre i Norden och en av de ledande aktörerna i Europa.

– Expertis inom havrerelaterad kvarnverksamhet, forskning och utveckling kommer i framtiden att spela en ännu viktigare roll för att vi ska våra strategiska mål. Fördubbling av kapaciteten i båda kvarnarna kommer även att kunna skapa nya arbetstillfällen. Efterfrågan ökar snabbt på näringsrik växtbaserad mat, tillverkad av lokalt producerade råvaror, fortsätter Mats.

Investeringen i havrekvarnsverksamheten är ett led i Fazers ambitiösa tillväxtstrategi som fokuserar på innovation och hållbara lösningar. Därför fortsätter forskningsarbetet inom havre och havrebaserade ingredienser. Fazers mål är att främja innovation över produktkategorigränser, och i nära samarbete med universitet, forskningsnätverk och start-ups, bygga vidare på nuvarande styrkor inom forskning, utveckling och innovation.

Fazer Kvarn i Lidköping är en del av Fazer Lifestyle Foods


Pressmeddelande från: Fazer