FREDAG 15 NOVEMBER 2019


Bild av TheOtherKev från Pixabay

Licensjakt på järv för första gången

Järvstammen i Sverige har vuxit till nivåer som medger jakt. Naturvårdsverkets beslut idag om jakt på 15 järvar inom tre samebyars åretruntmarker i Jämtland är därför välkommet. De senaste årtiondenas beståndsutveckling gör nu att en historiskt viktigt jaktbar viltart åter kan jagas. Järven är också en art som kan orsaka stor skada på rennäringen, att reglera antalet är därför nödvändigt.

Jägareförbundet har under flera år verkat för licensjakt på järv. Tidigare har regleringen av stammen främst bestått av att myndigheterna avlivat järvar i lyor.

– Vi ser det som en stor framgång att Naturvårdsverket nu åter ger möjlighet till regelrätt jakt på järv. I en klok viltförvaltning ska viltet alltid ses som en resurs istället för att enbart ses som ett problem, säger Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland.

Jakten innebär att alla jägare med jakträtt inom berört område kan jaga järv. För att jakt på järv ska vara framgångsrik är spårsnö avgörande. Naturvårdsverkets beslut innebär att jakten får ske under perioden 28 november - 31 december.

– Jag hoppas och tror att många jägare kommer att uppskatta att vi nu får möjlighet att jaga en nya art och är övertygad om att jakten kommer att genomförs på ett ansvarsfullt sätt, säger Gun Fahlander.

Fakta om Järven


Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet