MÅNDAG 4 NOVEMBER 2019


Foto/källa: AB Göta kanalbolag

Rekordmånga donerar träd för kanalens framtid

År 2000 utsågs Göta kanal till Årtusendets Svenska Byggnadsverk och den vackra trädallén är en mycket viktig del av det värdefulla byggnadsverket. Göta kanals 10 000 träd är inte bara vackra, rötterna stöttar också upp kanalbanken för att förhindra den att rasa ner i kanalen.

Tyvärr är många av träden i Sveriges längsta trädallé döende. Göta kanalbolag erbjuder därför både privatpersoner och företag möjlligheten att bli trädfaddrar till nya träd längs kanalen. Det går att skänka valfritt antal hela träd eller en andel i ett träd.

–Vi märker att det är populärt att skänka detta som en gåva till jubileum, dop, begravningar eller liknande högtidsdagar, säger Roger Altsäter, VD på Göta kanalbolag.

En gång om året bjuds de nya trädfaddrarna in till att delta i en planteringscermoni. I år sker den i början av november på två platser; i Töreboda i Västergötland, och på Östgötasidan i Söderköping vid Tegelbrukets sluss. Förutom att träden planteras fikar vi tillsammans och skjuter kanonsalut. Detta event blir i takt med att antalet faddrar ökar större och större för varje år.

I år har kanalbolaget fått en av de större beställningarna från ett lokalt företag. Freudenberg Home and Cleaning Soulotions AB har i samband med sitt 170 årsjublieum skänkt 30 stycken träd som kommer att planteras längs kanalen i Östergötland.

–Det är såklart väldigt roligt att se när lokala företag går in med beställningar. Att de värnar om miljön och en hållbar framtid för Göta kanal känns fint. säger Roger Altsäter.

Möjligheten att bli fadder finns året runt och beställningarna görs genom kanalbolagets hemsida. Kanske är det en perfekt julklapp till någon som redan har ”allt”?

Pressmeddelande från: AB Göta kanalbolag