FREDAG 20 SEPTEMBER 2019


Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent - Bildkälla: Håll Sverige Rent

Hela Sverige plockar skräp – från Skurup till Luleå

Från Skurup i Skåne till Luleå i Norrbotten kommer människor på lördag att gå ut och plocka skräp under den årliga Håll Sverige Rent-dagen. Två av deltagarna är Kronprinsessan och prinsessan Estelle.

– Nedskräpning förstör våra hav, våra städer och vår natur. Och det enda sättet att stoppa nedskräpningen är att vi slutar skräpa ner. Därför gör det mig väldigt glad att så många ska vara med och plocka skräp på lördag, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rent-dagen är en del av World Cleanup Day, som under förra året samlade 13 miljoner människor från 144 länder. Håll Sverige Rent arrangerar skräpplockningar och event i åtta svenska städer på lördag. Därutöver har frivilliga hittills anmält ett sextiotal event, från Skurup i Skåne till Luleå i Norrbotten. Kronprinsessan deltar i skräpplockningen tillsammans med prinsessan Estelle.

– Att plocka skräp handlar inte om att städa, utan om att öka medvetenheten om de problem som nedskräpningen orsakar. Genom att plocka skräp kan vi tillsammans hjälpas åt att ändra beteenden och visa andra att det inte är okej att skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

De senaste åren har alltmer uppmärksamhet riktats mot problemet med plast i haven. Och världen över tas nu krafttag för att minska användningen av engångsplast. EU har klubbat nya direktiv och i Sverige utreds ett förbud mot engångsmuggar.

– Allt fler ser att det finns ett tydligt samband mellan vår egen livsstil och miljökatastrofen med plast i haven. Därför är det väldigt glädjande att regeringen nu har föreslagit ett förbud mot engångsmuggar av plast. Men om vi ska vända trenden måste alla bidra – till exempel genom att plocka skräp på lördag, säger Johanna Ragnartz.

Pressmeddelande från: Håll Sverige Rent