MÅNDAG 16 SEPTEMBER 2019


Foto: Jan Gissberg

Modelljärnväg genom Sverige

Det är juli 1967, ett par månader innan omläggningen till högertrafik. Se ett landskap i miniatyr där modelltågen tuffar fram genom tidstypiska orter, med hus, skyltar, fordon och detaljer. Modellen byggs upp på Galejans stora dansgolv och finns på plats helgen 5-6 oktober.

Modelljärnvägsmakarna Svenska SommarModuler står bakom projektet att sätta upp en järnväg i moduler på Galejans 400 kvm stora dansgolv.

-Det här minityrlandskapet passar så bra på Galejan som också visar mitten av 1900-talet, säger Anette Björlin som är producent på Skansen. Man får en känsla av en tid som vi idag uppfattar som idyllisk, och ser landskap som känns igen av många som har sina rötter på landet och mindre orter i Sverige. Dessutom får vi behålla sommarkänslan en bit in i hösten.

Modelljärnvägen finns att beskåda på Galejans dansbana den 5 och 6 oktober. Modellen är i skala 1:87 och består av flera delar konstruerade av olika byggare som sätts ihop på plats.

Svenska SommarModuler är en grupp skapad av Seth Olofsson och som fokuserar på publika visningar med realistiska miljöer och en viss tidsperiod.

En liten film med modelljärnväg: https://www.mech.kth.se/~pe/ModelljarnvagSkansen2019Trailer1.mp4

Pressmeddelande från: Skansen