FREDAG 23 AUGUSTI 2019

Hantverkarna på Falkängen sonderar efter ny ort för sin verksamhet

Hantverkarna på Falkängen i Hällekis känner oro inför framtiden, kommer man att kunna vara kvar eller måste man flytta hela sin verksamhet.

Nuvarande arrendator av Falkängen har kontrakt med kommunen fram till den sista december 2020, hantverkarna hyr av arrendatorn, och när kontraktet går ut vet man inte vad som kommer att hända.

Hantverksföreningens ordförande, Pia Persson, säger att man helst inte vill lämna Falkängen, här trivs man otroligt bra, det är en underbar och unik miljö och väl inarbetad under 36 års verksamhet. Hantverksbyn är nordens största och har troligen få motsvarigheter ens i hela Europa. Genom åren har man haft ett oräkneligt antal av turister och besökare och besökstrenden verkar inte mattas av, snarare tvärt om.

Under säsongen finns mellan 70 och 80 hantverkare på Falkängen växelvis, det är flera som delar på samma butik för att kunna hålla öppet dagligen. En del är pensionärer men många är även egna företagare. Nästa säsong kommer man att bedriva sin verksamhet som tidigare, men om den blir den sista på Falkängen efter 37 år är fortfarande ovisst.

Pia anser att man inte har haft någon bra kommunikation med kommunen om hur det skall bli i framtiden, man har haft många frågor men fått få svar. Man vet dock att en renovering av Falkängen beräknas kosta runt 25 miljoner kronor, och troligen kommer då hyran att stiga avsevärt, har man då råd att vara kvar.

Med all denna osäkerhet i bagaget så har man nu tvingats gardera sig inför framtiden. Hantverkarna har sänt ut en förfrågan till samtliga kommuner i Västra Götaland om det finns intresse för en etablering av hantverksbyn, gensvaret har varit otroligt stort. Hantverkarna har inlett en dialog med ett tiotal kommuner och har i dagsläget en handfull konkreta förslag som är riktigt intressanta.