SÖNDAG 11 AUGUSTI 2019

Sista säsongen för Mia på Falkängen

Säsongen 2001 kom Mia Krigström till Hällekis från Göteborg för att arrendera och driva Falkängens Kaffestuga, det blev fyra säsonger innan nya utmaningar väntade.

Mia & Jonas hade en idé om att bygga en liten servering vid Utsiktsplatsen strax utanför Hällekis. Helt i egen regi och med nödvändiga tillstånd satte dom igång att uppföra det som idag är Utsiktens Kaffestuga Kinnekulle, vilken under åren har blivit ett mycket välkänt och välbesökt smultronställe på Kinnekulle, med några olika ägare/arrendatorer under åren.

Men 2009 var det dags för Mia att satsa på något annat och den 1 januari vände hon tillbaka till Falkängen, nu som arrendator för hela anläggningen. Hon bildade ett nytt bolag: Falkängens Vandrarhem & Konferens och under elva år har Mia och hennes personal inkvarterat gäster i vandrarhemmet och under säsong serverat fika i Kaffestugan. Under åren har de byggt upp ett speciellt och varmt band med många återkommande fikagäster och boende.

Men 2019 är sista säsongen som Mia driver Falkängen. När Falkängens Julmarknad, den 9-17 november, är över så återstår inte många dagar, för den sista november är sista arbetspasset för Mia på Falkängen.

Under åren har Mia och hennes personal, i första hand Inger, talat mycket om Falkängen. Efter så många år av arbete med att hålla i ordning i lägenheter och övriga lokaler har dom sett vad som behöver göras, ett löpande underhåll har efterlysts och när det kom fram att en summa var öronmärkt för Falkängen förra hösten kändes det lovande att något var på gång! Men besvikelsen blev stor när alltihop stoppades, och när det dessutom blev tal om försäljning och åtgärder för utrymningsvägar blev det svårt att planera för framtiden och därav fattades beslutet att säga upp arrendekontraktet.

Mia, och alla andra berörda, hoppas innerligt att kulturarvet Falkängen bevaras så att många fler besökare kan få uppleva, och bo i, den här unika miljön.

Mia vill passa på att tacka alla, både lokala och långväga boende- och fikagäster under åren för alla fina stunder. Gästerna och vi har samtalat om stort och smått, säger hon, vi har fått dela både glädje och sorg och det förtroendet är vi stolta över, det har varit många härliga möten, och må det bli fler! Min personal förtjänar självklart stora fång med rosor, tillägger hon, både för engagemang och för att de ställt upp för mig och inte minst för varandra, och för härlig humor, här har vi inte haft tråkigt säger hon med eftertryck!

Men Mia släpper inte Falkängen helt och hållet, lägenheterna i det röda tvåvåningshuset, lokalt kallat "Sôlta", och de fyra fritidsstugorna kommer hon att ha kvar. Dessa fastigheter ägs av krögarparet Johansson, Forshems Gästgivaregård, och de har tillsammans enats om ett hyreskontrakt. Mias nuvarande företag "Falkängens Vandrarhem & Konferens" kommer att döpas om till "Marias Logi" och fortsätta med uthyrning om än i mindre skala. En egen hemsida för detta kommer framöver.

Från och med den 1 december kommer Inge Johansson att ta hand om driften av Falkängen, till den sista december 2020 då kontraktet med kommunen löper ut. Även Inges två döttrar kommer att hjälpa till från och med april.

Hur framtiden för Falkängen kommer att se ut efter den 31 december 2020 är fortfarande oklart, Götene kommun kommer framöver att ta ett beslut.