LÖRDAG 3 AUGUSTI 2019

Sten- och mineralmässan startade idag på Falkängen

För elfte året i rad var det idag dags att inleda den två dagar långa sten- och mineralmässan på Falkängen i Hällekis. De meterologiska spådomarna om skyfall, åska och kraftiga vindar idag i området slog som tur var helt fel och istället kunde besökare och utställare njuta av en solig och varm sommardag.

Det är Skaraborgs Geologiska Sällskap, en lokal förening för geologiintresserade i Skaraborgstrakten, som arrangerar mässan, ett uppskattat evenemang som lockar många besökare och utställare. I år är det över 70 mässbord med försäljare som visar och säljer mineraler, fossiler, smycken och geologisk utrustning. Det fanns även lite 24 karats guld i små behållare, kanske något för den som vill testa på guldvaskning hemma.Under dagen var det en strid ström av besökare som gick runt bland mässborden i jakt på något fynd. Och för den invigde fanns säkert något man letat efter och kunde inhandla och ta med sig hem till sin egen samling.

Här hittade man stenar och mineraler i alla dess former och färger, bearbetade eller i sin naturliga form, här finns fossiler av olika förhistoriska djur och hajtänder i alla dess former och storlekar. Halsband, smycken och figurer av bearbetad sten fanns i ett stort urval.

Då priserna i allmänhet ligger på en mycket behaglig nivå är detta ett utmärkt tillfälle att komplettera sin stensamling eller varför inte påbörja ett nytt intresse.Inne i Stenmuseet fanns årets gästutställare, Astro Sweden AB från Skara, företaget är Skandinaviens största optikfirma och har all utrustning som kan tänkas behövas för både hobbybruk och för yrkesfolk. Man förevisade bland annat hur man fotograferar mineraler med mikroskop, en helt ny värld öppnade sig när man fick se mineraler i så stor förstoring. Till försäljning hade man förutom mikroskop även metalldetektorer, luppar, vaskpannor och vaskrännor, radioaktivitetsmätare och en hel del annat.Mässan hålls lördag den 3 augusti kl 10 - 17 samt söndag den 4 augusti kl 10 - 16.