FREDAG 21 JUNI 2019

Traditionellt midsommarfirande på Falkängen i Hällekis

Allas förväntan på en solig och varm midsommar slog faktiskt in i år och ca 400 personer sökte sig till Falkängen i Hällekis för att delta i det traditionella midsommarfirandet.Som seden bjuder hade midsommarstången pyntats med blommor och blad och restes av en skara bastanta pôjkar bakom Falkängens kaffestuga.

Det var sen dags för den obligatoriska dansen kring midsommarstången, såväl ung som gammal deltog entusiastiskt i de sedvanliga ringlekarna och det hoppades frenetiskt till "Små grodorna", allt under ledning av lekledaren och musik från en dragspelskvartett. Som avslutning bjöds det på ett godisregn för barnen.Vilket härligt väder det blev, midsommarfirarna njöt i fulla drag i den gassande solen. Folk fanns utspridda överallt i stolar och på filtar i gröngräset, en del hade med sig fika andra köpte sin i kaffestugan.

När firandet var över på Falkängen begav sig folk hemåt, många för att fortsätta midsommarfirandet med god mat och dricka i glada vänners lag långt in i den ljusa sommarnatten. Och kanske finns det fortfarande någon som somnar med sju blommor under kudden denna natt och hoppas drömma om sin framtida hjärtevän. Men detta fungerar bara om blommorna hade plockas under tystnad och man klättrat över sju gärdsgårdar, vilket det sistnämnda torde bli en utmaning då gärdesgårdar inte ligger tätt nu för tiden.

Förr var det vanligt i trakten att man vandrade upp till Kinnekulles topp på midsommarnatten för att se solen gå upp, troligen inte så många som gör det idag.