TISDAG 18 JUNI 2019


Regissören och berättaren Leif Olsson - Foto: Privat

Historiskt spel och barnteater på Läckö i midsommar

Om fyra historiska kvinnor från bygden handlar ett spel som framförs på Läckö under två dagar vid midsommar. Det är Leifs Teater, med bas i Götene, som presenterar våra medeltida legender: Sigrid Storråda, Sankta Elin av Götene, samt Olof Skötkonungs döttrar Ingegerd och Astrid. Dessutom får publiken göra bekantskap med Hildegard von Bingen, med hennes musik, och andra medeltida klanger.


Sigrid Storråda gestaltas av Margareta Karlsson, Hällekis och Lena Pettersson, Skövde, som Hildegard von Bingen - Foto: Privat

Spelen ges under eftermiddagen på midsommardagen och dagen efter i samband med medeltidsdagarna. Som Sigrid Storråda framträder Margareta Karlsson från Hällekis. Leif Olsson är regissör och berättare.

För barnen bjuds det på sagospel, båda dagarna. HC Andersen och Bröderna Grimm bidrar med sina mest kända äventyr, som t.ex. Dummerjöns. I samtliga sagor ges möjlighet för publiken att medverka på något sätt.


Grupp ur Leifs teater i det historiska spelet på Läckö - Foto: Privat

Leifs Teater, en grupp som verkat i över fem år, har tidigare satt upp ett antal pjäser som fått publikens gehör. Klassikern Bernardas Hus, till exempel, samt Brev från Louise, om förintelsen, dokumentärpjäsen Ett helt vanligt par, ett Shakespearecollage, samt historiska scener, på olika platser, i Västsverige, regissör är Leif. Det är nu första gången Leifs Teater medverkar på Läckö, under medeltidsdagarna.