MÅNDAG 10 JUNI 2019

Snart dags för Kinnekulle Visfestival

Den 29 juni är det premiär för Kinnekulle Visfestival i Falkängens hantverksby i Hällekis. En festival till hyllning av det vackra Kinnekulle med dess unika kulturella miljöer.

Roy Sällström och Eva Ekhagen står som arrangörer och deras förhoppning är att denna Visfestival skall utvecklas och växa år från år och kanske i framtiden bli något riktigt stort.

Roy som är musiker på heltid, har spelat med olika orkestrar och tidigare anordnat festivaler t.ex. jazzfestivalen i Hudiksvall under flera år. Eva & Roy har tillsammans under åtta säsonger arrangerat lunchmusik i Folkanfoajen i Lidköping en lördag varje månad med några andra artister. Dom arrangerade även en stödkonsert för Hällekis Musikkår när den blev av med både instrument och noter när Folketshus brann upp, och fick in en hel del pengar till hjälp för kåren.

Idén till Kinnekulle Visfestival fick Eva & Roy när man under några år anordnade musik i deras egen trädgård under Vårrundan. Tanken var att göra något större under själva Vårrundan, men då det var flera musikarrangemang dessa dagar var risken för att de skulle krocka stor. Därför beslöt man sig för att arrangera en egen festival på ett annat datum.

Platsen för festivalen var relativt självklar, Falkängen med dess unika kulturella miljö är som klippt och skuren för en visfestival. Dessutom gör närheten till både tåg och båthamn i samhället att besökarna har flera möjligheter att ta sig till platsen.

Roy skulle gärna anordna fler festivaler och tillställningar under året i Hällekis men bristen på en större lokal sätter gränser, då ett utomhusarrangemang alltid dras med en viss osäkerhet när det gäller vädret. Hade man haft tillgång till en bra lokal kunde man flytta inomhus vid dåligt väder.

Den kommande visfestivalen har annonserats bl.a. på anslagstavlor och i sociala medier och spridningen verkar vara god, då det redan är inbokade folk från bl.a. Norge i Falkängens Vandrarhem som skall komma till festivalen.

Visfestivalen arrangeras i samarbete med Visans Vänner Skaraborg och med bidrag från Sparbanksstiftelsen och Götene kommun. Pengarna går till artisternas arvoden och arrangörskostnader. Det kommer att bli en frivillig entréavgift för att besöka festivalen, pengar som man hoppas skall ligga till grund för nästa års Visfestival.

Festivalen blir uppdelad i sex olika akter och tanken är att man inte skall ha några konfrancier utan vill ha några lokala förmågor som gärna har en berättelse om bygden att förtälja kort mellan akterna.

Roy själv kommer inte att vara med och uppträda utan står som arrangör och ljudtekniker. - Skönt att stå vid sidan av någongång tycker Roy, då han dagligen reser runt med sång och musik på äldreboenden.

Artister under Kinnekulle Visfestival

Eva Ekhagen
Spelar oftast ute med sin man Roy, men uppträder här själv med egna sånger.

Sofia Ekberg
Singer/Songwriter från Göteborg. Sjunger berättelser ur vardagen.

Eva Nykvist
Vissångerska som sjunger egna och andras visor.

Mats Götherskjöld
Gitarrist, trubadur, låtskrivare, musikproducent och filmmakare från Majorna i Göteborg.

Ewert Ljusberg
Välkänd jämte med 40 år i artistlivet, har en egen stil, låtar uppblandat med en stor portion humor. Nu mer boende i Hällekis.

Simon Swahnström
Sångare med mäktig röst, allt från intima sånger och episka historiska skildringar.

Per Svensson "Polarn Per"
Underfundig visdiktare med mycket personlig stil, uppvuxen i Gössäter.