MÅNDAG 10 JUNI 2019

200 personer i Götene fick ersättning från a-kassan

Under förra året fick 200 personer i Götene ersättning från a-kassan, vilket motsvarar 1,5 procent av befolkningen i kommunen. Det visar en ny sammanställning av utbetalningarna av arbetslöshetsersättning i Sveriges kommuner, som genomförts av Sveriges a-kassor.

- Vi ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan. Gemensamt för hela landet är att arbetsmarknaden blir allt mer flexibel och att kraven på flexibilitet måste balanseras med trygghet för den enskilde arbetstagaren, säger Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert Sveriges a-kassor.

I Götene fick 200 personer arbetslöshetsersättning under 2018, vilket motsvarar 1,5 procent av befolkningen i kommunen. Götene ligger under det nationella genomsnittet på 2,2 procent. Sammanställningen från Sveriges a-kassor visar också att antalet personer som fått ersättning i Götene minskat med 167 personer jämfört med för fem år sedan

- Hela sju av tio svenskar väljer i dag att vara medlemmar i a-kassan. Men det finns mer kvar att göra för att ännu fler ska få tillgång till den trygghet som a-kassan erbjuder, säger Tomas Eriksson.

Sveriges a-kassor har rangordnat alla kommuner utifrån andelen som fått ersättning under förra året. I toppen finner vi Haparanda med 5,2 procent och lägst andel återfinns i Kinda, Mullsjö och Nykvarn med 0,8 procent. Götene kommer med sina 1,5 procent på plats 234 av Sveriges 290 kommuner.

Pressmeddelande från: Sveriges a-kassor