ONSDAG 5 JUNI 2019

Dannebrogen fyller 800 år

När världens äldsta nationsflagga, Dannebrogen, fyller 800 år den 15:e juni firas det med stor flaggfest i både Aarhus och i Köpenhamn. Dessutom kommer den danska flaggan vaja och dekorera den estniska huvudstaden Tallinn.

Under året har detta jubileum firats med över 800 olika projekt. Ett av dessa är Grauballe Bryghus som lyckats brygga en rödfärgad öl som med det vita skummet symboliserar den danska flaggan, Dannebrogen. Ett annat projekt kom från PostNord som i början av året släppte ett 10-kronors frimärke kallat ”Dannebrog 800 år”.

Historien om hur den danska flaggan, Dannebrogen, kom till börjar i Tallinn den 15 juni 1219. Enligt sägnen föll flaggan ned från himlen just som den danske kungen Valdemar den 2:e bäst behövde den. I ett blodigt slag mot esterna var danskarna på väg att förlora. Men när så när kung Valdemar lyckades fånga flaggan som föll ned från skyn vände krigslyckan och danskarna vann slaget.

Dannebrogen betyder ”danskarnas flagga” och den röda färgen i flaggan symboliserar rikedom. Den röda färgen var en av de dyraste färgerna att producera under medeltiden. Det vita korset på flaggan symboliserar kristendom. Till en början hade endast militären och den danska kungen rätten använda flaggan. Från 1854 har alla danskar lov och rätt att hissa Dannebrogen i sina flaggstänger.

Pressmeddelande från: VisitDenmark