MÅNDAG 29 APRIL 2019

Demonstration i Götene för att rädda Falkängen och bygga ett nytt Folketshus i Hällekis

Under flera veckor har Folketshusföreningen i Hällekis förberett inför dagens demonstration i Götene. Man har tagit fram flyers och gått runt och delat ut i traktens brevlådor, satt upp på anslagstavlor, haft plakatskrivarkväll, gjort insändare på Nätet och i lokalpressen, varit med i radiointervju, och på alla sätt försökt att påverka att så många som möjligt skulle dyka upp och deltaga i kvällens demonstration.Förhoppningen med demonstrationen är kortfattat att man vill försöka påverka kommunens politiker (som för övrigt denna kväll hade sammanträde i Centrumhuset) att fatta rätt beslut gällande Falkängens framtid och dessutom ompröva det negativa beslutet om att inte ekonomiskt stödja en återuppbyggnad av Folketshus i Hällekis.Vid halv sex på eftermiddagen samlades demonstranterna utanför ICA i Götene för att därefter med resta plakat i samlad trupp tåga mot Solbacken vid Centrumhuset. Redan där stod det klart att det kommit mycket folk, inte bara folk från Hällekis utan från hela bygden. Hela gatan från ICA till Centrumhuset fylldes med demonstranter, och fler slöt upp senare. Uppskattningsvis blev det runt 300 personer, vilket var ungefär det man hade hoppats på.

När alla samlats på Solbacken hölls det tal av Ewert Ljusberg, Ronny Weihard, Roy Sällström och Elenor Bengtsson. Sammanfattningsvis innehöll talen turerna kring Folketshus, det unika och genuina med Falkängen och vilka synergieffekter som det för med sig i hela bygden. En förlust av Falkängen blir en förlust för hela bygden och kan få oanade negativa konsekvenser.

Under talen passade man även på att skandera de slagord som stod på plakaten, och Ewert Ljusberg fick stora applåder när han i slutat av sitt tal sa "Ni vet väl vad ordet politik betyder förresten, politik kommer av grekiskans politikos, princip eller metod för utövande av makt. Utöva då den makten rätt, rädda Falkängen, rädda Folketshus".Som avslutning samlades alla demonstranter utanför fönstren på Centrumhuset där just då kommunfullmäktige hade sammanträde, slagord skanderades, Vi vill ha Folketshus, Rädda Falkängen. Gör om gör rätt.Alla som kämpat för att denna demonstration skulle bli av kan nu känna sig mer än nöjda, vädret var bra, det kom mycket folk och det hölls flera mycket bra tal, nu får man bara vänta på fortsättningen.