TISDAG 11 SEPTEMBER 2018


Skara kommuns turistchef Marie Wennerholm delade ut diplom för genomförd Victoriavandring. På bilden syns Elisabet Stålarm, Ulla-Märta Tall och Åsa Veghed vid målgången vid Naturum Hornborgasjön. Foto Maria Vretemark.

Victoriavandring i strålande sensommarväder

I strålande sensommarväder arrangerade Skara kommun, Västergötlands museum och Varnhems IF en vandring från Varnhem till Hornborgasjön, samma väg som Kronprinsessan Victoria gick på sin Västgötavandring 9 september 2017.

Victoriavandringen ska bli ett årligen återkommande evenemang andra lördagen i september. Tanken är att inspirera till vandring i vårt fantastiska natur- och kulturlandskap, alltså precis den effekt som Kronprinsessan Victoria hoppas på med sina landskapsvandringar runt om i Sverige.

Vid starten i Varnhem fanns möjlighet att vara med på en öppen guidning på Kata Gård innan man gav sig iväg upp på Billingen mot målet. Victoriavandringen följde Pilgrimsleden längs bergets kant med en vidunderlig utsikt över Hornborgasjön och Valle. De tre första kilometrarna gick uppför och var mest krävande, men sedan var det ganska lättgånget och plant. De sista kilometrarna ner mot målet vid Hornborgasjön gick i bekvämt nedförslut genom ett vackert kulturlandskap med många fornlämningar. Här passerades bland annat Heljesgården, ett museijordbruk med spår av äldre tiders odling och markanvändning.

Ungefär 3 timmar tog det för den genomsnittlige vandraren att ta sig de 15 kilometrarna från Varnhem till Hornborgasjön. Då ingick också en paus uppe på berget där Varnhems IF bjöd på saft, kaffe och bulle. Nere vid målet vid Naturum fick deltagarna i årets Victoriavandring ett diplom för sina insatser och dessutom en present för väl genomförd insats. Sedan väntade en organiserad transport med buss tillbaka till utgångspunkten i Varnhem.

Pressmeddelande från: Skara kommun