TORSDAG 30 AUGUSTI 2018

Guldsmed från Skaraborg äntrar Stockholm fashion week!

Idag torsdag är det sista dagen på Fashion week Stockholm. Då är det dags för Fredrik Lundberg, Guld- och silversmed från Gössäter att göra entré i modevärlden som en av vinnarna i designtävlingen Designforum 2018.

Designforum är en jurybedömd designtävling för alla landets utexaminerade och professionella Guld- och silversmeder och smyckesformgivare. Det var under Guldmässan 2004 som Designforum för första gången gick av stapeln och bakom initiativet står bland andra Guldsmedsmästarföreningen. Förra gången Designforum arrangerades var 2015 och även då var Fredrik Lundberg en av de 27 utvalda som fick ställa ut sina kreationer på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Den här gången är han en av vinnarna.

Fredrik Lundberg jobbar till vardags i sin och sin sambos verkstad i Gössäter på Kinnekulle. Där tillverkar och lagar han allt från vigselringar till kyrksilver till kunder runt om i landet. Han är utbildad guld- och silversmed och yrkesverksam sedan 2008. På den tiden har han hunnit med flertalet utställningar bland annat på Nutida Svenskt Silver i Stockholm och fått äran att tillverkat en av de tre officiella gåvorna till H.K.H Kronprinsessan Victoria på hennes 40-års dag. Fredrik är även aktiv i vidareutbildningen av guldsmeder i Sverige och sitter med i ledningsgruppen för sveriges enda yrkeshögskola för guldsmeder i Falköping, dessutom håller han både kortare och längre kurser för de som vill prova på och lära sig hantverket.

Nu på torsdag visas Fredriks bidrag upp för publik på Accessories and Jewellery Lounge på Bolinderska palatset under Fashion Week Stockholm. Eventet arrangeras av Swedish fashion council. Under nästa vecka kommer den visas upp på Precious, nordens största branschmässa för guldsmeder.