ONSDAG 1 AUGUSTI 2018


Forskaren Gunhild Ninis Rosqvist mäter höjden på sydtoppen av Kebnekaise som i juli år har minskat med fyra meter på grund av den rekordvarma sommaren. Foto: Carl Lundberg

Kebnekaises sydtopp blir lägre än nordtoppen i augusti

Den årliga mätningen av forskare från Stockholms universitet visar att Kebnekaises sydtopp inom en väldigt snar framtid inte längre kommer att vara Sveriges högsta punkt. Prognosen är att sydtoppen från den 1 augusti kommer att vara lägre än Nordtoppen.

– Jag har aldrig sett så mycket nedsmält snö på sydtoppen som den här sommaren, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi med inriktning på naturgeografi vid Institutionen för naturgeografi samt chef för Tarfala forskningsstation vid Kebnekaise.

Hon har genomfört de årliga mätningarna av Kebnekaises sydtopp i många år som en del i forskningen om klimatförändringar.

Kebnekaises sydtopp är Sveriges högsta punkt, men dess höjd varierar beroende på vädret.

Sydtoppen består av en glaciär och liksom alla glaciärer i Sverige har den smält mycket under den rekordvarma sommaren. Den 2 juli, för ungefär en månad sedan, mätte hon höjden på sydtoppen till 2 101 meter över havet. Igår, den 31 juli, var höjden på Kebnekaises sydtopp 2 097 meter över havet.

– Under den här tiden har alltså fyra meter snö och is smält bort, i snitt 14 cm per dygn. Det går väldigt fort nu. Resultatet av den varma sommaren kommer bli en rekordförlust av snö och is i fjällen, säger Gunhild Ninis Rosqvist.

Just nu, vid det senaste mättillfället, är sydtoppen endast 20 cm högre än den närliggande nordtoppen som består av berg och når 2 096,8 meter över havet.

– Prognosen är att sydtoppen från den 1 augusti kommer att vara lägre än Nordtoppen, säger Gunhild Ninis Rosqvist.

En ny mätning av sydtoppens ”årslägsta” höjd kommer att genomföras när smältningen upphört i slutet av sommaren. Höjden på glaciären bestäms av balansen mellan mängden vintersnö och temperaturen under sommaren. Förra året var skillnaden 2 meter mellan syd- och nordtoppen.

Mätningarna av Kebnekaise utförs med en så kallad differentiell GPS med 2 cm noggrannhet. Sydtoppens höjd har mätts sedan 1880. Glaciären har smält i snitt 1 meter per år under de senaste 20 åren.

Pressmeddelande från: Stockholms universitet