TORSDAG 15 FEBRUARI 2018

Nu är skrei-säsongen åter i full gång

Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en delikatess i Norge och har de senaste åren etablerat sig allt starkare i svenskarnas hjärtan. Skreiens stjärnstatus beror dels på det goda, fasta och vita köttet och att den bara är tillgänglig en begränsad period, mellan januari och april.

- Skrei har en fantastisk historia i Norge. När skreien kommer engagerar sig hela familjer och samhällen för att fiska och ta hand om delikatessen. Vi tar tillvara på hela fisken, from nose to tail, inget ska gå till spillo. I Sverige har nu även kind och tunga etablerat sig som riktig lyxmat för den kunnige fiskälskaren, säger Line Kjelstrup Sverigechef på Norges Sjömatråd.

Skrei är den norska torsken som varje år mellan januari och april kommer till den nordnorska kusten för att leka. Den långa resan från Barents hav i det klara kyliga vattnet gör att skrei blir muskulösare, fastare och vitare än vanlig torsk. Det är bara den allra finaste torsken som väljs ut och märks med Skrei® som en garanti för att fisken håller högsta kvalitet.

Förutom att skrei både är gott och hållbart är det även en av de magraste och nyttigaste fiskarna som finns. Den lagrar fett i levern och inte i musklerna och är rik på mineraler, vitaminer och proteiner vilket gör den till en riktig superfisk.

Skrei kommer från världens största torskbestånd och tack vare god förvaltning av norska myndigheter är skreibeståndet hållbart och miljövänligt. Beståndet har fått grönt ljus från norska WWF, är MSC-certifierat och delar av det är KRAV-märkt. Hela 90 % av fiskarna återvänder till Barents hav efter att de har lekt färdigt, vilket innebär att fisket inte hotar fortlevnaden av beståndet.

Ett bevis på skreiens framgång i Sverige är Stockholm skreifestival som fiskkungen Nisse Molinder och Melanders Group initierade för tre år sedan. Nisse Molinder och Melanders Group i Stockholm vill hylla denna gastronomiska delikatess som är många kockars favoritfisk. Idag, den 15 februari går årets skreifestival av stapeln. Fram till den 25 februari kan man njuta av exklusiva skreirätter på åtta restauranger i Stockholm samt ta del av erbjudanden på skrei i samtliga av Melanders butiker.

- Jag ville att fler svenskar skulle få upp ögonen för norsk torsk när den är som allra bäst. Det var då vi kom på idén med att arrangera en skreifestival, då det är en råvara som är fantastisk att jobba med. Det jag älskar med skreien är möjligheten att använda alla delar av fisken, vilket bidrar till både nya smaker och ett zero waste-tänk, säger Nisse Molinder, Melanders Group.

Mer info om skreifestivalen vänligen besök: http://skreifestivalen.se/

Snabb fakta


Pressmeddelande från: Norges Sjömatråd