ONSDAG 7 FEBRUARI 2018

Lasershow fick stort medialt genomslag

Det traditionella nyårsfirandet i Lidköping såg annorlunda ut när man ersatte nyårsraketerna, till förmån för människor, djur och natur.

De senaste årens diskussioner kring fyrverkeriernas vara eller icke vara resulterade i att Lidköpings kommun testade ett nytt alternativ genom att byta ut det årliga fyrverkeriet på Nya Stadens torg mot en lasershow årsskiftet 2017/2018.

Intresset för denna satsning väckte stort intresse i media. Under perioden november till januari publicerades drygt 230 artiklar i lokaltidningar runt om i Sverige, med en räckvidd som uppgår till nästan 17 miljoner kontakter och ett beräknat annonsvärde till 6,3 miljoner kronor. Även rikstäckande media följde med intresse nyårsfirandet i Lidköping, vilket bland annat genererade i flera artiklar via TT, DN, Aftonbladet, Expressen, GT och tidningen Land. Även efter nyårsfirandet har flera artiklar, insändare och bloggar publicerats där man beskrivit situationen för olika djur och där man ser Lidköpings nyårsfirande som ett föredöme.

Dessutom har flera svenska och internationella radio- och TV-kanaler visat stort intresse och vid flera tillfällen har man lyft nyårsfirandet och lasershowen i en mängd olika kanaler.

Responsen från invånarna och de som rest till Lidköping för att uppleva lasershow på nyårsafton eller nyårsdagen var generellt positiv. Självklart fanns det dom som ansåg att man ska fira nyår traditionsenligt med fyrverkerier, vissa av dom medgav i efterhand att lasershowen trots allt varit bra. Och en övervägande andel av de som var tveksamma till beslutet, anser trots allt att det var ett bra beslut att testa lasershowen.

Nyårsfirandet i Lidköping med lasershow har genom medias stora engagemang fått flera organisationer och kommuner att visa intresse för den nytänkande och hållbara satsningen man gjorde genom att använda sig av lasershow istället för de traditionella fyrverkerierna. Ett resultat av att våga göra nytt och agera mer hållbart. Numera är inte bara kommunen Lidköping vid Vänern. Man är dessutom Lidköping med lasershowen.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun