MÅNDAG 29 JANUARI 2018

Ingen prishöjning på fjärrvärmen i Lidköping

Kommunägda Lidköping Energi lämnar priset oförändrat under hela 2018 för sina 4 200 fjärrvärmekunder.

– Tack vare effektiviseringar i verksamheten kan 2017 års fjärrvärmepris fortsätta att gälla för både privatkunder och företag. Det stärker ytterligare fjärrvärmens position som en hållbar och prisvärd lösning, säger bolagets VD Peter Johansson.

Lidköping Energi har de senaste åren gjort målmedvetna investeringar för att effektivisera värmeproduktionen vid kraftvärmeverket i Östra hamnen. Effektiviseringarna gör att energibolaget nu kan avstå en höjning av fjärrvärmepriset 2018.

– Ett bra exempel är ackumulatortanken, där vi kan lagra hett vatten för fjärrvärmesystemet. Ackumulatorn fungerar som en stor energitermos och gör att vi inte behöver förlita oss på fossilolja under kalla dagar eller när något strular. Det innebär i slutänden sänkta kostnader och det är något som givetvis även gynnar våra kunder, säger driftchef Henrik Sasse.

99,6 procent återvunnet eller förnybart

Tre fjärdedelar av Lidköping Energis produktion består av fjärrvärme och totalt löser det kommunägda energibolaget drygt 90 procent av uppvärmningsbehovet för Lidköpings alla bostäder i tätorten, samt 60 procent av industrins energibehov. Lidköping energi återvinner energi ur restavfall och 99,6 procent av fjärrvärmen produceras av återvunna eller förnybara bränslen.

Fjärrvärmen distribueras sedan i form av cirkulerande hetvatten via ett väl utbyggt ledningsnät i Lidköpings centralare delar. Hos varje kund finns en anläggning som reglerar den individuella förbrukningen till vattenburna element och för uppvärmningen av varmvatten.

Kunderna är en del av kretsloppet

Värmenätschefen Katja Nylén konstaterar att fjärrvärmekunderna är en del av det lokala kretsloppet, eftersom de gör det möjligt att återanvända restavfall och omvandla det till klimatsmart energi.

– Därför känns det extra bra att kunna ligga kvar på en oförändrad prisnivå. Beslutet gäller även våra leveranser av hetvatten och ånga till processindustrin, påpekar Katja Nylén.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun