ONSDAG 17 JANUARI 2018

Möt medeltidens mäktigaste Ingeborg på Forsviks bruk

Har du hört talas om Ingeborg, som vid 20 års ålder var mäktigast i Skandinavien? Inte? Det är du inte ensam om. Men nu på lördag har du chansen att ändra på det genom att besöka Forsviks bruk och lyssna till andra delen av Stefan Högbergs föreläsningsserie om gränsöverskridande kvinnor på medeltiden.

Stefan Högberg har i flera år skrivit och föreläst om medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Han arbetar som arkivarie och driver webbplatsen och bloggen Kvinnliga krigare och andra medeltida regelbrytare. Där berättar han källkritiskt om personer som kan beläggas i källmaterial. Utöver den omtyckta bloggen har han också skrivit boken Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater som kom ut i början av december förra året.

– Det är först de senaste decennierna som historiker på allvar undersökt medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Den delen av historien har legat dold, så det är väldigt roligt att få berätta om medeltidens kvinnliga ledare, läkare, trubadurer och soldater, säger Stefan Högberg.

Ingeborg - mäktigast i Skandinavien

På lördag 20 januari klockan 15:00 i Brukskontoret på Forsviks bruk får publiken chansen att möta Ingeborg, med Guds nåd hertiginna av Sverige.

Historieböckerna berättar att hertig Erik dog efter Nyköpings gästabud. Vad de däremot sällan tar upp är att hans sextonåriga hustru Ingeborg tog över familjens resurser i gränslanden mellan Danmark, Sverige och Norge, eller att hon var mäktigast i Skandinavien åren runt 1320. Någon gång vid den tiden föddes hennes planer på att erövra Skåne.

Stefan Högberg låter oss följa Ingeborgs dramatiska liv i 1300-talets nordiska maktelit; en spännande berättelse och en fallstudie över en gränsöverskridande medeltidskvinna.

Pressmeddelande från: Västarvet