ONSDAG 13 DECEMBER 2017

CSN-lån till körkortsutbildning

I dag tas ett viktigt beslut i riksdagen. I dag klubbas Vänsterpartiets förslag om att göra det möjligt att låna till körkortsutbildningen, via CSN. Från och med 1 september 2018 kommer lånet att beviljas dem som tar personbilskörkort vid godkända trafikskolor.

- Körkort ska inte vara en klassfråga. För den som inte har föräldrar som genom åren har kunnat lägga undan till körkortsundervisningen, eller som inte har kunnat spara tillräckligt mycket av sitt sommarjobb, måste det finnas en annan utväg, säger Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och fortsätter:

- Därför har vi drivit kravet - i budgetförhandlingarna med regeringen - att det ska vara möjligt att ta CSN-lån för att betala sitt körkort. Det kravet fick vi igenom, vilket vi är väldigt glada över.

De som har rätt till lånet är inledningsvis unga arbetslösa i åldrarna 18–24 år som inte gått färdigt gymnasiet och personer mellan 25 och 47 år som varit arbetslösa i minst sex månader. Från 2019 kommer även unga mellan 19 och 20 år som har en gymnasieutbildning att kunna ta CSN-lån för att finansiera sin körkortsutbildning.

Pressmeddelande från: Vänsterpartiet