ONSDAG 22 NOVEMBER 2017

Mycket besvärligt på vägarna i norra Sverige det kommande dygnet

Trafikverket är rustat för det kommande ovädret. Men mycket nederbörd på kalla vägbanor och kraftig blåst är svårt att klara av. Trafikverket rekommenderar att man inte ger sig ut på vägarna om man har den valmöjligheten.

Det kommande dygnet kan vädret i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten ställa till med stora problem i trafiken. Det väntas mycket snö och på vissa håll regn. Det kommer även att bli mycket blåsigt. Regn som faller på snökalla vägbanor och ymnigt snöfall tillsammans med starka vindar ger ett extremt väder som gör det mycket besvärligt i trafiken. Även järnvägen kommer att få det besvärligt.

- Vi har full beredskap i området. Våra entreprenörer som plogar och halkbekämpar utför ett bra jobb, men det är omöjligt att få snö- och halkfria vägar med kraftigt snöfall i kombination med starka vindar eller regn som blir underkylt på kalla vägar, förklarar Henrik Sundquist på Trafikverket.

Det besvärliga vädret väntas komma in i natt och det fortsätter i morgon.

- Har man möjligheten att arbeta hemifrån så rekommenderar jag det. Det är viktigt att vi får framkomliga vägar för utryckningsfordon. Om personbilar fastnar på vägarna blockerar de både för plogning och för utryckningsfordon, säger Henrik Sundquist.

SMHI har utfärdat klass 2- varning för hela eller delar av länen Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

Pressmeddelande från: Trafikverket