TORSDAG 2 NOVEMBER 2017

Industrinatten Götene

Industrinatten Götene arrangeras av företagen i samarbete med Götene kommun och genomförs i år för första gången.

Nio tillverkande industriföretag öppnar dörren den 8 november kl 16-21 för den som vill se vad de gör och höra om de olika yrkesgrupper som varje arbetsplats behöver. I Götene finns många industrier som är bäst i sin klass med ny spännande teknik och schyssta arbetsmiljöer. Industrinatten riktar sig främst till elever, lärare, föräldrar och arbetssökande. Föräldrar uppmanas att följa med sina ungdomar till framtidens arbetsplatser. Alla som besöker minst tre företag under Industrinatten kan delta i en tävling som går ut på att leta verktyg hos respektive företag. I Götene Centrumhus finns allmän information från kommunen, Arbetsförmedlingen, Utbildningsanordnare m.fl.

Hälften av Götenes jobb i industrin

Cirka 50 % av Götene kommuns alla arbetstillfällen finns hos tillverkande industri. Viktiga arbetsgivare inom tillverkande industri är livsmedelsföretagen Dafgårds, Arla och Semper. Plastföretagen Nolato, Götene Plast och Prototal PDS. Byggföretagen Götenehus och Paroc. Verkstadsföretagen Kinnex, CIDAN Machinery, Lindab, Götene UFO med flera. De flesta av Götenes företag rider på en framgångsvåg. Många håller på eller har byggt ut och investerat på olika sätt i sina verksamheter.

Götenes företagsklimat är präglat av ett nära samarbete mellan kommun och företag. På sammanfattande omdömet i Svenskt Näringslivs enkät placerar Götenes företag sin kommun på plats 22, vilket betyder en av de 8 % bästa kommunerna i Sverige.

Karriärresa

Det finns hos industriföretagen i Götene intressanta exempel på hur man kan göra karriär. Henrik Oldin på Kinnex är ett lysande exempel på en karriärresa "från golvet till företagsledningen". Han berättar att han började som NC-operatör 2002. Därefter fick han förtroendet att vara med och utveckla automationen vilket har blivit en framgångsfaktor för Kinnex. 2015 tog Henrik steget in på marknadsavdelningen. Först som marknadskoordinator för att senare ikläda sig rollen som marknadsansvarig. Kinnex har valt att satsa på Henrik i form av olika utbildningar, allt från ledarskap till Excel. Henrik säger - För mig personligen är det givetvis jättekul att Kinnex har valt att ge mig chansen, men jag tror också att det är bra för Kinnex. Dels att visa internt att det finns möjligheter för den som vill ge det där lilla extra. Det finns också ett värde i att man kan företaget och dess produkter. Bengt-Göran Nilsson som var min företrädare fungerade under en period som min mentor vilket var en trygghet för mig och också gav mig möjligheten att växa in i rollen.

Kort om deltagande företag i Industrinatten

CIDAN Machinery utvecklar lösningar för plåtbearbetningsindustrin. Många unika funktioner är patentsökta. De tillverkar och säljer märkena CIDAN och Göteneds i mer än 30 länder. Företaget har etableringar i USA, Kina, Malaysia och Danmark. Gruppen har drygt 100 anställda och omsätter cirka 300 mkr. Företaget har till sitt 110 årsjubileum byggt nytt show room, personalmatsal och entré.

Götenehus är en av Sveriges ledande hustillverkare. Arbetar inom två områden, Projektutveckling som marknadsför och bygger gruppbyggda småhus, lägenheter mm och Styckehus som marknadsför och bygger enskilda villor och fritidshus. Omsätter cirka 800 mkr och har cirka 220 anställda. Bygger nu en ny fabrik för industriell volymhusproduktion.

Götene UFO, tillverkar grävutrustning för grävmaskiner, hjullastare, traktorer och minigrävare. Har marknadens bredaste sortiment för grävmaskiner och hjullastare. Från 2015 är Götene Construction och Umeå Försäljning sammanslagna till bolaget Götene Ufo. Har under året byggt nytt kontor och blivit Årets Företag 2017.

Kinnex är en legotillverkare inom komplex metallbearbetning. Har investerat i en högteknologisk och omfattande maskinpark. Har robotceller inriktade på automation av små serier. Kunder finns inom hydraulik och förpackningsindustri med flytande livsmedel. En av Kinnex största kunder är Tetra Pak. Företaget har 55 anställda med en omsättning på ca 94 miljoner. Har under året byggt ut produktionslokalerna. Målet är att 2020 nå en omsättning på 100 miljoner.

Hägnander & Larsson AB tillverkar, reparerar och justerar press- och formverktyg. Många av kunderna är underleverantörer till fordonsindustrin vilket medför högt ställda krav. Bolagets nisch är små och medelstora formverktyg med komplicerade geometrier. Därutöver även legotillverkning som svarvning, fräsning, trådgnistning, sänkgnistning, slipning och härdning. Sex anställda och cirka sex mkr i omsättning.

Prototal PDS är underleverantör till skandinavisk industri med tjänster för prototyper, formverktyg och formsprutning av plastartiklar. Prototyper, små- och medelstora serier tas fram i Vinninga, volymproduktion och förädling av plastdetaljer sker i Götene. Företaget har cirka 60 anställda och omsätter 112 mkr. Sedan 2012 är PDS en del av Prototal-koncernen.

Arla Götene har smör- och ostmejeri, centrallager och en ostförädlings- och distributionscentral. Här producerars många svenska varumärken och en del för export inom ost- och smörprodukter. Bregott®, Arla® Svenskt Smör och ostar som Wästgöta Kloster®, Billinge®, Arla®. Nykomlingar är grynpipiga osten Hova® och rundpipiga osten Tidan®. Cirka 450 är anställda hos Arla i Götene.
Semper är ett av Sveriges mest välkända varumärken. Målet är att vara ledande i Norden inom Barnmat och Glutenfritt. Huvudkontoret ligger i Sundbyberg och produktion finns i Götene och Falun. I Götene tillverkas gröt, välling, modersmjölksersättning samt glutenfria mixer. Semper har cirka 220 medarbetare i Sverige, Finland, Norge och Danmark och omsättningen är cirka 1,2 miljarder SEK.

Dafgårds är ett familjeägt företag med cirka 1000 anställda och en omsättning på 2,5 miljarder SEK. Företaget grundades 1937 i Källby och där finns fortfarande huvudkontor och all produktion. Under tre varumärken; Dafgårds, Billys och Gorbys, säljs frysta och kylda livsmedel till dagligvaruhandeln, restaurang och storkök samt export.

Pressmeddelande från: Götene kommun