FREDAG 7 JULI 2017

Första dagen med Power Big Meet i Lidköping, en dag fylld av rekord

Det var med stor förväntan som många såg fram emot den första dagen av Power Big Meet i Lidköping. Förutsättningarna hade ju ändrats en del efter det att arrangören Kjell Gustafsson valde att flytta sitt evenemang från Västerås till Lidköping. Dels så beslutade man i Västerås att starta ett helt nytt evenemang med samma målgrupp och under samma helg, Västerås Summer Meet, dels så hördes skeptiska röster för hur en stad i Lidköpings storlek skulle kunna hysa detta jätteevenemang.

Vad de värsta skeptikerna sannolikt glömt eller missat, är att det finns en otrolig motortradition i Skaraborg i allmänhet och i Lidköping i synnerhet. I Lidköping arrangeras sedan tidigare flera årliga cruisingar, jätte-eventet Hjulafton och denna sommar även den internationella HD-träffen, för att nämna ett par exempel. Dessutom massor av motortävlingar framförallt på motorstadion, exempelvis en av Europas största och bästa Tractorpulling tävlingar, Karting tävlingen Prins Carl Philips Pokal och mycket mer.

Vi är fortfarande långt ifrån att ha ett facit för dagarna i Lidköping, men av torsdagen att döma finns stora chanser för att långhelgen kommer att kunna göra ett positivt bokslut när söndagsmorgonen når gryning. Även om de två viktigaste ankomstdagarna fredag och lördag kvarstår och ingenting är skrivet i sten innan dessa dagar har passerats.

Redan första dagen så rapporterades det om besöksrekord för en inledningsdag av Power Big Meet. Enligt arrangören Kjell Gustafsson så besöktes Hovby Flygfält av mellan 5000 och 6000 bilar. En helt enorm siffra med tanke på att det först är på fredag och lördag som den stora anstormningen är att förväntas och att det årligen brukar komma cirka 20 000 fordon totalt.

Enligt arrangören Kjell Gustavsson är det dock fortfarande principen en dag i sänder som gäller. Kjell är luttrad efter att ha arrangerat denna träff 40 gånger och totalt ungefär 400 träffar sedan starten. Trots rekordsiffror första dagen är det med stor ödmjukhet han konstaterar att det fortfarande är två dagar kvar av träffen och att allt ännu kan hända. Men han förnekar inte att han är väldigt nöjd med hur det börjat.

Även kvällens cruising var väldigt lyckad. Med en dubbelriktad cruising som i vardera slinga var 12,3 Km innebar det att den totala längden var rekordlånga 24,6 KM . De cruisande ekipagen gjorde också tummen upp för slingans utformning och trafiken flöt på väldigt bra hela kvällen. Arrangören, lokalavdelningen av American Car Club Sweden (ACCS) gjorde ett fantastisk jobb med att visa upp ett välkomnade Lidköping för alla de tillresta svenska som utländska gästerna.

Ett annat rekord av mer lokal karaktär, som hänger ihop med cruisingen, är att det sannolikt aldrig funnits så stora samlade värden på en så liten plats i Lidköping. En rimlig uppskattning av antalet cruisande bilar och ett genomsnittligt värde av bilarna torde ge vid handen att det samlade värdet på de bilar som cruisade fram i Lidköpings innerstad översteg 1 Miljard kronor.

Även övriga event i Lidköping lockade bra med folk denna första dag. Det lagliga Streetracet på Jungmansgatan var både välbesökt och uppskattat. Eddie Meduza Tributen i Stadsträdgården väckte många glada minne vid liv och påminde om svunna tider då Eddie Meduza, eller som det stod i passet Errol Leonard Norstedt, var den okrönte raggarkungen alla kategorier. Även på Restaurangtorget och i Folkets park samlades publik för att njuta av den fantastiska sommarkvällen under Power Big Meets första dag i Lidköping.

Lidköping var denna dag fylld av glada, positiva och festsugna Lidköpingsbor och tillresta. Vilka alla gjorde sitt bästa för att denna fest skulle uppskattas av alla och att våra besökare skulle känna sig välkomna till Lidköping vid Vänern. Nu väntar ytterligare två dagar av Power Big Meet.

Pressmeddelande från: Lidköpings kommun