TISDAG 20 JUNI 2017

Mer än 2 500 bitar skräp på 10 meter strand

För varje steg du tar på stranden kan det finnas 250 skräpföremål. Det visar en ny undersökning som Håll Sverige Rent har genomfört på Sveriges västkust. Olika former av plast är det vanligaste skräpet.

– Nedskräpning på land är en av de stora orsakerna till mikroplast i haven. Stora plastföremål hamnar i havet och bryts där långsamt ner till mindre bitar, som till slut via djuren kan hamna på våra mattallrikar, säger Johanna Ragnartz.

Skräpet som analyserats samlades in under Nordiska kusträddardagen den 6 maj på en strand utanför Strömstad. På en 10 meter lång strandsträcka påträffades 2 548 skräp.

En analys av det upplockade skräpet visar att det mesta skräpet bestod av små plastbitar med oidentifierat ursprung, följt av fiskelinor och rep. Den tredje största kategorin skräp var plastförpackningar.

– Resultaten är skrämmande, inte minst med tanke på att stranden såg städad ut när vi kom. Vi hittade otroligt många små plastbitar, vilket visar att stora skräpförmål bryts ner och blir små, små bitar som kanske aldrig försvinner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

På Nordiska kusträddardagen den 6 maj var tusentals människor från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och Färöarna ute för att plocka skräp på stränder. Håll Sverige Rents skräpplockningar syftar till att öka medvetenheten hos barn och vuxna kring nedskräpningen.

Topp-tre lista för skräp i plockanalysen:


Pressmeddelande från: Håll Sverige Rent