TORSDAG 9 MARS 2017

Ett helt vanligt par - Svensk premiär i Götene

"Ett helt vanligt par" heter den pjäs som har urpremiär i Götene torsdagen den 16 mars. Det är en föreställning om det ofattbara som hände i Europa under 30- 40-talen, och dess konsekvenser. Paret är Franz och Theresa Stangl, födda i början på 1900-talet i Österrike.

Franz Stangl, som kallats "den främsta kommendanten för förintelseläger", utbildade sig till polis, med en total tilltro till auktoriteter. År 1938 då nazistpartiet inte längre var illegalt, fick han tjänst inom Gestapo.

Han anförtroddes allt högre poster, först som inspektör för euthanasiprogrammet, där 90 000 tusen mentalt handikappade, och invalider gasades ihjäl. En sorts förberedelse för de nazistiska förintelselägren. Sobibor och Treblinka i Polen, var de två där Franz Stangl sedan blev kommendant. Alla vet hur många som miste livet där.

Stangl lyckades efter första rättegången fly till Brasilien, med sin familj, men spårades upp och hamnade 1970 i fängelse i Tyskland.

Pjäsen som har urpremiär i Götene, är översatt från franska, av Leif Olsson. Den bygger på intervjuer gjorda i fängelset i Düsseldorf, av journalisten Gitta Sereny, och har dramatiserats av den franska författaren Robert Kuperberg. Han gav Leif Olsson manuskriptet, efter den succéartade premiären i Paris.

Föreställningen är en semi-dokumentär i dagboksform, om hur omärkligt ondskan och människoföraktet kan smyga sig in och bedöva och avhumanisera människor. Den har inte framförts tidigare, utanför Frankrike, och har således premiär i Götene, säger Leif Olsson, som regisserar och även spelar rollen som Stangl. Han utfrågas av Gitta Sereny (Monika Andersson).

Även hustrun, Theresa Stangl (Margareta Karlson) intervjuas om vad hon visste och inte visste om makens förehavanden.

Det är den senaste av Leif Olssons många översättningar. Han har satt upp teaterpjäser i 50 år, varav de flesta i Götene Kommun, men även utomlands. De senaste var " Bernardas Hus", där Margareta Karlsson spelade titelrollen, och "Brev från Louise", med Monika Andersson i rollen som Louise.

En bok om Franz Stangl, "Vid avgrunden", av Gitta Sereny, finns även på svenska. Alltså en svensk urpremiär den 16 mars. Fri entré.