FREDAG 10 FEBRUARI 2017

Tryggare fjälltur med ny mobil säkerhetstjänst

Antalet ovana fjällbesökare har ökat de senaste åren, vilket innebär en utmaning för fjällsäkerhetsarbetet. Nu lanseras en fjällsäkerhetsapp där man kan registrera digitala färdmeddelanden och som bidrar till att göra fjällturen tryggare.

Fjällvärlden erbjuder många tillfällen till rekreation och upplevelser både sommar och vinter och besöks varje år av närmare två miljoner svenskar. Samtidigt riskerar ökningen av ovana fjällbesökare att räddningsuppdragen i fjällen kan komma att öka från dagens nivå på i genomsnitt 200 uppdrag per år. För att möta denna utmaning lanseras nu en fjällsäkerhetsapp där man kan registrera digitala färdmeddelanden vilket bidrar till att göra fjällturen tryggare och kan förenkla räddningsinsatser.

– Vid en räddningsinsats är det avgörande att fjällräddningen snabbt får information om var personen i nöd befinner sig. Fjällsäkerhetsappen hjälper larmcentralerna att få denna information snabbare och med bättre precision. I ett nödläge kan det vara helt avgörande, säger Stephen Jerand, samordnare för Polisens Fjällräddning.

Fjällsäkerhetsappen har tagits fram i samarbete med flera aktörer som arbetar med fjällräddning och fjällsäkerhet och är en utveckling av de traditionella färdmeddelandena.

Alla som rör sig i de svenska fjällen kan ha nytta av fjällsäkerhetsappen, oavsett om det är svenska eller utländska turister eller om de är vana eller ovana fjällbesökare och om det är på vintern eller sommaren. Särskilt viktig kan den bli för ovana besökare som har större behov av att tänka igenom förberedelser och säkerhet och den innehåller flera säkerhetstips. En annan viktig del är tillgång till fjällkartan tillsammans med visning av aktuell position .

– Fjällsäkerhetsappen innebär ytterligare trygghet för fjällbesökaren. Den är enkel och kostnadsfri att använda. Vi uppmanar alla som ska ut i fjällen att ladda ned och använda den. Samtidigt är det viktigt att alltid ha med en traditionell karta och kompass, säger Per-Olov Wikberg samordnare för Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket.

Färdmeddelanden med information om planerad, färdväg och tidsplanering har tidigare lämnats på papper till närstående och fjällstationer eller genom kontakt med anhöriga eller vänner. Med appen görs denna information tillgänglig för fjällräddningen på ett enkelt sätt. Inför en fjälltur registrerar användaren sina uppgifter i fjällsäkerhetsappen på samma sätt som i ett traditionellt färdmeddelande. Dessa uppgifter kan sedan skickas elektroniskt till familj och vänner. Under vistelsen i fjällen kan uppgifterna uppdateras om planen ändras, aktuell position kan meddelas genom incheckningar, och vid nödläge ger appen en aktuell GPS-position som Fjällräddningen behöver för att underlätta en räddningsinsats.

Fjällsäkerhetsappen laddas ner via Appstore eller Google Play.

Läs mer på www.fjallsakerhetsappen.se


Pressmeddelande från: Naturvårdsverket