SÖNDAG 20 NOVEMBER 2016

Lidköpingssällskapets 90-årsjubileum

Hur kan det komma sig att en hembygdsförening i Stockholm med rötterna i den västgötska myllan, alltså Lidköping, kan fortleva och utvecklas i hela 90 år? Den lite kluriga frågan ställde Lidköpings mångårige kommunalråd Kjell Hedvall när han högtidstalade på Lidköpingssällskapets i Stockholm storstilade 90-årskalas på anrika Stallmästargården den 19 november.

Kjell Hedvall hade väl inte bara ett utan flera svar på frågan. Stark identitet och stolthet kunde det handla om. Liksom att Lidköping som en gång i tiden skulle blivit landets huvudstad kommit att präglas av den rätlinjiga stadsplan Läckögreven Magnus Gabriel de la Gardie en gång drog upp. Greven fick sitt jaktslott som rådhus mitt på landets största torg där det än idag står som symbol och kännetecken. Har man rötterna i den myllan finns arvet förstås med vart man än flyttar, t ex för att göra sin lycka i Sveriges huvudstad. Fast i den miljön finns förstås inget så stort torg som Lidköpings och ingen så lång gata som den som går från Husvagns Svenssons på Skaragatan genom hela stan bort till Dalängen. dvs 5 km. Så därför kan man lätt odla sina rötter i en förening som Lidköpingssällskapet, prata gamla minnen och berätta roliga historier.



Och av detta blev det fullt upp under jubileumsfesten. Om simhopp t ex i det som en gång hette "Våga allt" där ett gäng djärva ungdomar underhöll fullsatta läktare under de s k eldfesterna i Framnäsbadet på 40-och 50-talet. En som var med då var "Bullen", dvs Ulf Johansson, som senare i livet hamnade i den andra L-köpingen, dvs Linköping, där han blev framstående företagsledare men som inför sin 75-årsdag i en intervju inte kom undan frågan om "Vågar allt", vars diplom hänger på väl synlig plats i hemmet. Runt jubileumsborden på Stallmästargården fanns ytterligare ett par Vågar allt:are, nämligen Ulf Uebel, länge verksam i Lidköpingssällskapet, bl a som ordförande. Och där fanns Göte Johansson, basist i ett av Lidköpings stora varumärken, nämligen Cool Candys. Och under jubileumskvällen berättade han både om sitt simhopp från 10:an ned mot en brinnande och oljerykande fyrkant på vattenytan och förstås också den märkliga historien om Cool Candyns från en liten kvintett på hemmaplan till en av Sveriges mest kända dansband i hela 30 år med mängder av kända låtar på repertoaren, Göta kanal t ex. Göte hade en av bandkollegorna vid sin sida, nämligen Arne Nathansson, "Nathan", och de levererade mängder av smakprov från Cool Candy-repertoraren.

Jubileumskalaset hade annars signerats Siv Granqvist och Gerd Lindquist som fick assistans av Tomas Granqvist som speleman och sånganförare samt Bengt Råsled som programpresentatör. Bengt Råsled stod också bakom merparten av arbetet med den jubileumsskriv som just kommit i tryck och trevligt formgiven av Nalle Remnélius.



Det är tradition i Lidköpingssällskapet att ljuset i modellen av hemstadens gamla vattentorn ska tändas av äldste närvarande medlem, som i det här fallet var Hjördis Frostensson och efter välkomstdrink bänkade sig sedan deltagare i samma sal där dåvarande Lidköpingspojkarena i Stockholm med damer samlats nära nog på dagen 90 år tidigare. Ordföranden Maria Thomée hälsade välkommen och berättade om de förberedelser för tillställningen hennes företrädare Stig Lundström börjat ta redan för ett par år sedan. Dessvärre gick Stig bort mitt i detta arbete men vid minnesstunden efter hans begravning arrangerades en insamling, som innebar en rejäl grundplåt till jubileumsfirandet. Stigs livskamrat Gunilla Bodin poängterade i sitt tal det stora intresse Stig haft för Lidköpingssällskapet, hur han diktade och skrev. Så Stigs jubileumssång "I Lií-tjöping där dansa de…" ljöd extra kraftigt senare denna kväll.

Utöver kommunalrådet Kjell Hedvall, so m f ö nu deltog i sitt tredje jubileumskalas med sällskapet, deltog som inbjuda gäster Gösta Larsson från Västgötasällskapet . Från Lidköping kom också en av tidigare ordförandena Alf Stenbacka, som också höll ett av kvällens tal.

Under smaklig trerättersmiddag blev det sedvanligt utrymme för historieberättande, utöver Bengt Råsled kom bidrag från bl a Ove Lundgren, Bengt Isaksson, Ingemar Lundgren, Hjördis Frostensson, Ulf Johansson samt Gerd och Ulf Lindquist.

Styrelsemedlemmen Anders Boström, som även är folkdansare i Danderyd, hade tagit med hela sitt danslag som bjöd en uppskattad uppvisning samt presentation av olika landskapsdräkter.

Presenter till jubilerande Lidköpingssällskapet blev det också- Västgötasällskapet bjöd på vacker blomma i Lidköpingsdesignad kruka och Lidköpings kommun grattade genom kommunalrådet Hedvall med ett antal färgtryck av den gamla fyren, designad Georges Didier.

/Rolf Apelqvist