ONSDAG 5 OKTOBER 2016

Från Tarzan till Per Oscarsson - om filmhistoria i Götene

Att filmen betytt mycket för fantasin och för världsbilden och skapandet intygar Leif Olsson, som föreläser för Götene Hembygdsförening torsdagen den 6 oktober. Plats, teaterlokalen i Centrumhuset.

Att som pojke från landet cykla till Götene och se Tarzan, eller indianfilmer, på Göta Lejon, eller se Fred Astaire dansa, höra Doris Day sjunga, var höjdpunkter för skolpojken Leif, och skapade ett filmintresse och filmkunnande som bestått. Biobiljetterna kostade högst 1.50 på den tiden, och det var pengar man fick spara ihop under veckorna. Detta var långt före TV:ns tid. Bion var en samlingsplats, filmerna diskuterades länge. Leif Olsson kommer att berätta om den tiden, om hur han sedan var med och skapade filmklubbar och malfilmfestivaler i Götene och på andra platser.

På 60-talet startade Leif Olsson Götene Filmklubb, tillsammans med biografägaren Karl Erik Källgren, som välvilligt tog hem de filmer Leif föreslog för varje säsong. Intresserade Götenebor kunde köpa ett kort med 8 filmer, per säsong, för 25 kr!



Första serien var 8 filmer av Ingmar Bergman, som började med Gycklarnas afton. Ett 40-tal Götenebor kom. Leif lade ner mycket möda, helt ideellt. Det blev ingen större förtjänst för Karl Erik Källgren, men intresset fanns, och nästa säsong fortsatte de, med första film som var klassikern Tredje Mannen. Filmvalet bestod då av klassiker och nyare europeisk film. Då den franska filmen Min natt med Maud visades, fanns skådespelaren Per Oscarsson i publiken. Han uppskattade urvalet av filmer, som inte gavs på närliggande biografer. Leif och Per inledde därmed en långvarig vänskap, som ledde till flera samarbeten. En annan flitig besökare, på Göta Lejon, var blivande filmproducenten Mats Helge Olsson, från Lidköping som fick sitt första filmintresse väckt där. Han gjorde sedermera ett stort antal filmer, bl.a. på Kinnekulle.



Efter några år med filmklubben, startades visningar av filmer från Sveriges förenade filmstudios, och en förening bildas med Leif som ordförande. Det blev flera säsonger med kvalitetsfilm, som så småningom avlöstes av visningar i Centrumhuset, med Bio 16, dvs kvalitetsfilm kopierad till 16mm, för visningar på landsbygden. Leif turnerade med dessa filmer och en projektor till flera platser i länet. Bion Göta Lejon hade då upphört, och filmerna visades i Centrumhusets teaterlokal, Götasalen. Ungefär samtidigt arrangerades en smalfilmfestival i Götene, med filmare från länet. Även dessa filmer gick sedan på turné.



Leif har också gjort filmer. Den första var skolfilmen Kinnekulle - det blommande berget, fotograf var Götenefilmaren Sten Svensson. Sveriges Television såg filmen, och bjöd in Leif Olsson till en kurs för skol-TV producenter. Detta lade grunden for framtida filmskapande.

Leif Olsson har också medverkat i filmer. Första filmen var Per Oscarssons Sverige åt svenskarna som Leif kommer att visa ett avsnitt ur. Där medverkade också några av Leif Olssons elever vid Skara Skolscen. En annan långfilm, för TV var Den balsamerade grevinnan, som delvis inspelades på Mariedals slott. Där debuterade en viss Alicia Vikander i rollen som grevinnan Pipers yngsta dotter. Hon imponerade redan då, säger Leif Olsson, som själv spelade en balsamerare.



Inspirerad av detta, och efter att ha bevistat 25 filmfestivaler i Göteborg, gjorde Leif en egen film i början av 2000-talet, Filmen om Märta, med Borgfilm, från Lidköping, som medproducent. Den inspelades bl.a. i Holmestad, och på Kinnekulle, med svenska och engelska skådespelare. Bakom kameran stod för det mesta Leifs mångårige vän och medarbetare, Calle Borg, känd Lidköpingsfilmare. Leif kommer under kvällen att visa utdrag ur den filmen.

Dessutom talar han bl.a. om de historiska skådespelen han satt upp, och om pjäsen Bernardas Hus, som Leifs Teater spelar i slutet av november.

/Leif Olsson