TISDAG 22 MARS 2016

Familjen Sarri satsar på Kebnekaiseturismen

Till sommaren får vandrare mellan Nikkaluokta och Kebnekaise uppleva nya fina möjligheter till mat och logi. Tio miljoner kronor har investerats i den nya turistsatsningen vid sjön Láddjujávri som ligger på vägen mellan Nikkaluokta och Kebnekaise. Norrlandsfonden är en av finansiärerna.

Den nya anläggningen är ritad av arkitekten Ulla Alberts, Murman Arkitekter och består av en restaurangbyggnad med femtio sittplatser samt en reception. Tio stugor med hög standard, varav fyra nu är byggda och ytterligare sex ska byggas, finns intill med utsikt över fjällen och sjön Láddjujávri Placeringen är unik, mitt ute i vildmarken utan bilväg, efter leden till Kebnekaise. Anläggningen har utformats så att de smälter samman med naturen. V erksamheten i Nikkaluokta och vid fjällsjön Láddjujávris drivs av bolaget Sarriland AB, det vill säga Enok Sarris son Nils Sarri och sonson Andreas Sarri. Familjen har länge haft verksamhet intill sjön Láddjujávri som ligger längs leden till Kebnekaise. Nu är det fjärde generationen som arbetar inom turistnäringen och med den nya restaurangen och de tillhörande stugorna hoppas man kunna utveckla verksamheten.

– Nu uppfyller vi min far Enoks vision. På femtiotalet lät Enok uppföra en liten byggnad för ägnad åt turismen på samma plats, men statens lappfogde befallde Enok att riva. Med stöttning från samebyn fick byggnaden vara kvar, säger Nils Sarri, son till den legendariske Enok Sarri.

Enok Sarri blev rikskänd för sina väderprognoser och berättelser från fjällen. Den mindre servering som legat vid sjön Láddjujávris hette "Lap Dånalds" och serverade bland annat renburgare. Den serveringen flyttar nu in i nya restaurangen i nya byggnaden.

– Vi kommer att fortsätta sälja den, det är en klassiker. Nu har vi möjlighet att göra tillbehören och allt annat mycket bättre. Men vi kör vidare på kaffeost, hjortron, röding och annat lokalt, säger Andreas Sarri.

- Kebnekaise är en av Sveriges största attraktioner och har ett växande antal besökare. Här ligger Sarriland perfekt placerat efter leden mot Sveriges högsta punkt, säger Petter Alapää, Norrlandsfonden.


Pressmeddelande från: Norrlandsfonden