Onsdag 26 november 2014

Götaverken säljs ut på internet

Avvecklingen av reparationsvarvet mitt i Göteborgs centrum går in i ett definitivt skede. Holländska ägaren Damen har gett PS Onlineauktioner uppdraget att sälja ut, svarvar, fräsar, pressar, svetsar, truckar och annan utrustning från det 20 000 kvadratmeter stora varvsområdet.

Det är tusentals maskiner och andra verkstadsinventarier. Det mesta är modern utrustning från 2000-talet, men det finns också maskiner med en historia från den tid då Götaverken fortfarande var ett av världens största skeppsvarv och de tre storvarven tillsammans var Göteborgs största arbetsgivare och exportföretag.

På säljlistan finns till exempel en supportsvarv Köping 520 från 1949. På den tiden hade Götaverken nästan 6 000 anställda. En Schenk balanseringsmaskin från 1963 kan tänkas ha använts vid den sista sjösättningen av ett nybyggt fartyg vid Götaverken som ägde rum 1968. Sedan ändrades verksamheten till reparationsvarv.
På området finns bland annat maskinverkstad och en komplett snickeriverkstad med justersågar, planhyvlar, bredbandsputsar, limpress och klyvsågar.
I verktygsförrådet på två våningar finns 150 hyllsektioner med handverktyg och förbrukningsmaterial. I materialförrådet finns hundratals pallar med stålmaterial, reservdelar och tillbehör.
– Det är så mycket att vi måste dela upp auktionen på fem omgångar. Den första avslutas den 11 december och de andra auktionerna hålls i början av nästa år, säger Per Henriksson, vd för PS Onlineauktioner.

Auktionen kommer att hållas på www.psonlineauktioner.se

Pressmeddelande från: psonlineauktioner.se