Tisdag 25 november 2014

Sveriges första Luciafirande uppmärksammas i Skövde

Hela 250 år har passerat sedan första Luciafirandet ägde rum i Sverige. Det lilla samhället Horn, utanför Skövde är platsen där den första noteringen om ett lussefirande finns skriven.

I flera århundraden har hon spridit ljus i decembermörkret, Lucia. De flesta har nog någon gång i sitt liv deltagit i ett luciatåg. Men det är få som vet att det allra första luciafirandet i Sverige faktiskt ägde rum i Horn, lite utanför Skövde. Enligt skriften från 1764 blev en man väckt en tidig morgon av ett luciatåg som kom med kaffe och bröd. Mannen var på genomresa i Horn men skall ha skrivit om det annorlunda uppvaknandet denna tidiga morgon i västgötabyn. Detta har sedan kommit att bli den äldsta texten som finns nedskriven i Sverige där ett luciafirande nämns i skrift.

Nu uppmärksammas minnet av det första firandet med en guidad resa som avslutas med konsert i Horns kyrka. Med buss färdas man på historisk mark tillsammans med en guide som berättar mer om bygden. Väl framme vid Horns kyrka berättar präst Lars Tullberg mer om kyrkan och dess historia. Där får deltagarna också njuta av en konsert i julens tecken tillsammans med Raymond Björling, son till tenoren Rolf Björling och sonson till Jussi Björling. Medverkar på konserten gör också pianisten Lennart Palm, känd från bland annat melodikrysset.

Följ med på hela resan, med konsert och guidad bussresa, eller kika bara förbi i kyrkan och njut av skönsång och pianospel. Evenemanget är ett samarbete mellan Next Skövde och Svenska kyrkan, Norra Billings pastorat. Entrén går oavkortat till Röda Korsets arbete bland asylsökande och flyktingar.

Förköp av biljetter på Skövde turistbyrå.

Välkommen till uppmärksammandet av Sveriges första Luciafirande!

Pressmeddelande från: NextSkövde