Fredag 14 november 2014

Golden Air utmanar inrikesflyget tillsammans med koncernsystrar

I dryga tjugo år har Golden Air flugit resenärer mellan Trollhättan – Vänersborgs flygplats och Stockholm. Sedan 2001 har Sverigeflyg med Gotlandsflyg i spetsen utmanat inrikestrafiken. Runt om i landet har systerbolagen inom Sverigeflyg och Malmö Aviation gjort detsamma. Nu är det dags att ta nästa steg, och tillsammans utmana hela Sverige som ett inrikesflygbolag med Bromma som nav.

– Detta känns som ett naturligt nästa steg för oss. När vi nu går samman som ett bolag står vi för var tredje inrikesresa och det ger oss möjlighet att utmana de stora aktörerna och skapa fler attraktiva resmöjligheter för våra resenärer här i Västsverige och runt om i Sverige, säger Anna Nilsson, chef för Golden Air.



Golden Air ägs sedan 2012 av Braathens Aviation, som sedan 2011 också äger övriga bolag inom Sverigeflyggruppen (Gotlandsflyg, Kullaflyg, Sundsvallsflyg, Blekingeflyg, Kalmarflyg och Flysmåland) samt Malmö Aviation, flygteknikbolaget Braathens Technical, utbildningsbolaget Braathens Training och flygproduktionsbolaget Braathens Regional som precis som Golden Air har sitt säte på Trollhättan – Vänersborgs flygplats. Dessa bolag samlas i början av 2015 i en gemensam organisation, för att under hösten samma år börja agera under ett nytt gemensamt varumärke. Den nya organisationen kommer att vara decentraliserad och uppdelad på 8 regioner, där Göteborg/Trollhättan blir en egen region.

– Vi väljer bort tanken om ett huvudkontor och vill istället arbeta nära våra kunder. Därför har vi valt en organisationsstruktur som möjliggör för oss att arbeta lika nära våra kunder som vi gör idag, men samtidigt dra nytta av att vi får större muskler av att arbeta tillsammans. Därför kommer vi att ha gemensamma stödfunktioner och specialistfunktioner som gör att vi kan arbeta smartare, säger Anna Nilsson, chef för Golden Air.

Bland fördelarna som resenärerna kommer att upptäcka under 2015 märks att flygplanen inom bolaget kommer att kunna trafikera olika linjer för att möta den lokala efterfrågan. Det kommer också bli enklare att resa vidare från Bromma ut i landet och även vidare till Bryssel och Helsingfors. Nya enkla och smidiga IT-lösningar för biljettbokning tror Golden Air också att kunderna kommer att uppskatta.

– Vårt gemensamma nav är Bromma flygplats. Vi menar att Sverige behöver konkurrens inom inrikesflyget och när vi nu går samman blir vi en tydlig utmanare som dessutom kommer att kämpa för Brommas framtid, avslutar Anna Nilsson.

Pressmeddelande från: Golden Air