Tisdag 20 maj 2014

Farthinder ska sänka hastigheterna i betalstationen

Under tisdagen och onsdagen startas de nya, dynamiska farthindren upp i betalstationen. Med dem vill Øresundsbron öka säkerheten för kunder och medarbetare.

Sedan en tid tillbaka har kunder som passerat betalstationen kunnat märka av pågående ombyggnadsarbeten. Det är linköpingsföretaget Edeva som tillsammans med Øresundsbron arbetat med att installera Actibump, en sorts dynamiska farthinder.

På tisdagen var bygget klart och farthindren kan nu tas i bruk. De finns nu i fyra banor i riktning mot Danmark. I riktning mot Sverige har tullen sin plattform med farthinder.

- Våra medarbetare som arbetar ute i banorna går mellan banorna för att hjälpa kunder. För dem, liksom för kunderna, är det en säkerhetsrisk när bilar kör för fort. Så vi tror att detta blir ett bra sätt att få ner hastigheterna, utan att de som håller rätt hastighet påverkas, eftersom de inte får något farthinder, säger Håkan Kiendl, chef Betalstationen.

Farthindren fungerar så, att en radar läser av om en bil närmar sig i för hög hastighet. Då öppnas en lucka i vägbanan så att en mindre kant uppstår. Kanten är synlig för föraren och ger föraren valet att sakta ner. I så fall stängs luckan igen. Föraren väljer således själv om de vill passera ett farthinder eller ej.

För de bilar som sänker hastigheten efter att kanten blir synlig, eller håller rätt hastighet från början, uppstår inget farthinder.

- Vi är jätteglada över uppdraget att installera farthinder på Øresundsbron. Det är en spännande miljö, med hög kompetensnivå hos medarbetarna. För oss öppnar det här uppdraget också upp en ny marknad med icke-offentliga aktörer, säger David Eskilsson, VD för Edeva.

Tidigare finns Edevas farthinder i Linköping i Sverige, men inte någonstans i Danmark, även om Edeva börjat märka intresse.

Farthindren installeras i de banor där personbilar kör igenom med bizz, alltså inte i kortbanor eller manuella banor. Det gör att det enbart är personbilar som kommer passera farthindren, inte motorcyklar t.ex, eftersom dessa redan sedan tidigare inte rekommenderas att köra i bizz-banor.

Pressmeddelande från: Øresundsbro Konsortiet