Tisdag 29 april 2014


photo credit: Jörg Hempel - Creative Commons License - Källa: WIKIMEDIA

Medborgarforskning visar att igelkotten inte är en hotad art

I dag presenteras resultatet av Naturskyddsföreningens kartläggning av igelkottens utbredning. Över 17 800 rapporter har kommit in från hela landet där vanliga människor har gått in på Naturskyddsföreningens hemsida och berättat om att de sett igelkottar. Materialet har sedan lämnats över till SLU för analys.

- Resultatet visar att igelkotten har starka fästen i många städer – den har blivit mer urban – samtidigt som den verkar minska i odlingslandskapet på flera håll. Den har också ökat längs med norrlandskusten, vilket troligen hänger samman med det mildare klimatet. Slutsatsen är att igelkotten inte är en hotad art i nuläget men att det är viktigt att följa den i framtiden, säger Per Bengtson, projektledare Naturskyddsföreningen.

Artdatabanken skriver i sin bedömning:

”I jämförelse med tidigare inrapporterade och publicerade data kan man se att igelkotten har ökat i utbredning och förmodligen även i antal i norra Sverige. Man kan även konstatera att den har starka fästen i områdena kring många större städer.

ArtDatabankens nuvarande bedömning är att igelkottsstammen är så stor att den inte kan betraktas som nationellt hotad enligt något av rödlistans kriterier.”

Hela Artdatabankens bedömning och mer fakta om insamlingen i det bifogade faktaunderlaget.

- Det här är det kanske mest spännande exemplet på medborgarforskning på många år. Tillsammans kan människor på kort tid göra en naturvårdsinsats som normalt tar en enskild forskare flera år, säger Per Bengtson, projektledare Naturskyddsföreningen.

Pressmeddelande från: Naturskyddsföreningen