Tisdagen den 6 augusti 2013

Nu ska det återigen brinna i Kinaugnen på Rörstrand

För första gången på flera år skall Formakademin göra en historisk bränning i Kinaugnen under Kultur- & Porslinsfestivalen.

Bränningen startar cirka kl. 6.00 torsdag 22 augusti och öppnas sedan lördagen 24 augusti kl. 15.00. Under det första dygnet vaktas och eldas det i ugnen för att temperaturen inte skall stiga för fort och för att kunna följa en bränningskurva. Bränningen sker i reducerad atmosfär och ska sedan svalna tills den öppnas.

Idén till detta kom redan 1982 när formgivaren Carl-Harry Stålhane & keramikern Kent Ericsson från Designhuset i Lidköping var på besök i Stockholm och tillsammans med galleristen Sture Granberger påbörjades samtalen kring porslinet från Kina, ugnarna glasyren, dess typiska ugn och tillverkning. Detta var en början till något som fortfarande lever kvar, används och är den enda i dess slag i Sverige. När Carl-Harry och Kent kom tillbaka till Lidköping gjorde de analyser av fakta från olika skrifter och av kinesiska teckningar från staden Ching-te-chen. Sedan var det dags att förverkliga idéerna, om att tillverka en egen ugn.

- Ugnens insida var viktigare än utsidan, vi gjorde kärnan som en form och gjöt utanpå, berättar Kent Ericsson.

Många i Lidköping intresserade sig för arbetet. Bland annat Karl-Erik Johansson på företaget Bohlin & Lövgren svarade för murning och ugnssten. Ugnsmästare Håkan Fredholm från Rörstrand kom med visdom och goda råd och dåvarande Sparbanksdirektör Harry Johansson var med och högg ved till ugnen, som i de första bränningarna slukade ca 10 kbm. Råda Sand skänkte sand och betong och sist men inte minst, handlaren Hjertberg svarade för dryck och förtäring under ugnsbygget.

Efter många och långa försök fick man så småningom upp ugnen i de höga temperaturer som krävdes, vilket innebar 1280 grader. Ugnen justerades och förfinades och till slut räckte det med ca 3 kbm ved.

Vanligtvis bränner man keramik i ugnar som drivs av el och gas vilket innebär att man kan kontrollera temperaturen på ett helt annat sätt. Så en bränning i en vedeldad ugn kan lova överraskningar då man inte har en aning om hur resultatet kan bli.

Vid ugnsöppningarna var det lite av en folkfest. Pressen mötte upp, keramiker från alla håll kom och deltog, i buss kom konsthantverksvänner från när och fjärran för att se skådespelet när ”den eldsprutande draken” skulle öppnas. Carl-Harrys och Kents idé om den Kinesiska Ugnen hade förverkligats.

När Designhuset stängdes användes ugnen mer sporadiskt av PKI-skolan och dess efterföljare Keramikskolan & Formakademin.

Första bränning på flera år För första gången på flera år skall Formakademin göra en historisk bränning i Kinaugnen under Kultur- & Porslinsfestivalen.

Bränningen startar cirka kl. 6.00 torsdag 22 augusti och öppnas sedan lördagen 24 augusti kl. 15.00. Under det första dygnet vaktas och eldas det i ugnen för att temperaturen inte skall stiga för fort och för att kunna följa en bränningskurva. Bränningen sker i reducerad atmosfär och ska sedan svalna tills den öppnas.

Precis så som det var på den tiden det begav sig för Carl-Harry Stålhane & Kent Ericsson.

Pressmeddelande från: Destination Läckö-Kinnekulle AB