Onsdagen den 27 februari 2013

Största fritidsintresset i Sverige visas på mässa i Jönköping 5-7 april 2013

Premiärkastet inför den nya sportfiskesäsongen görs varje år på Sportfiskemässan som i år arrangeras på Elmia i Jönköping. Vartannat år på Kistamässan i Stockholm. Årets mässa blir rekordstor och har fler än 100 utställare på drygt 10 000 kvm utställningsyta. Här samlas stora delar av branschen för att visa upp alla nyheter inför årets säsong, men också för att dela med sig av kunskap och värdefulla tips. Mycket av den utrustning som visas på mässan kan provas i de olika kastbassängerna, aktiviteter varvas med uppvisningar och föreläsningar. Sportfiskemässan lockar årligen cirka 12 000 vetgiriga besökare i alla åldrar.

Samtidigt som intresset och kunskapsnivån för Sportfiske växer bland utövarna, växer också branschen. Utrustning, resor, boende, guider, båthyror, utbildningar m.m. kopplat till sportfisketurism omsätter årligen mer än 2 miljarder kronor i Sverige och ses numera som en egen näring av allt fler.

Sportfiskemässan arrangeras av Artexis AB (Kistamässan) i samarbete med Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, SeFF, Spofa Spöfiske och Sportfiskeakademin i Forshaga för nionde året.

Ett axplock av de aktiviteter som kan upplevas på årets Sportfiskemässa är:

  • Europas största mobila akvarium visar många svenska fiskarter. Här får de intresserade besökarna veta det mesta om hur fisken ser ut, var de olika arterna fiskas, när de går att fiska och hur man rent tekniskt går tillväga.
  • Nyhet: Betesgatan! Här kan man lära sig allt om vad som lockar fisken till hugg, dvs. beten och vad som behövs för att bygga och designa sitt eget bete. Inte mindre än 10 erfarna betesbyggare delar med sig av både kunskap och tips samt visar hur det går till!
  • Fiskeskola för nybörjare vänder sig till ungdomar mellan 7-12 år. Här får man lära sig det man behöver för att få fisk men också hur man uppträder i naturen, läs mer under ”Sportfiskarna”.
  • Nyhet! Flugbindargatan kompletteras i år av en Flugbindarakut där besökarna får möjlighet att ställa frågor till experterna och få tips om bindningsteknik, material m.m.
  • Flugbindargatan samlar eliten i Sverige och internationellt. Det är inte mindre än ett 20-tal flugbindare som visar hur man binder flugor för alla typer av fisken. Det är många exklusiva konstverk som produceras under mässdagarna. Intresset är mycket stort och liksom trängseln.
  • Nyhet! Den som vill bygga sitt eget flugspö får chansen att lära sig det mesta om material och hur man rent tekniskt bygger ett spö med önskade egenskaper. Det är Mälardalens Canebyggare som står för kunskaperna och tipsen.
  • Kastbanor för ”prova-på” och uppvisningar i mässhallen. När du väl lärt dig kasttekniken kan du helt fokusera på fisket och upplevelsen. Här kan du prova under kunnig ledning eller titta på någon av de många uppvisningarna. Här finns också Flugfiskekola för tjejer i alla åldrar.
  • Nyhet! Vem minns inte sin barndoms somrar med mete från bryggan, kanske är det så intresset hos många väcks? Mete kan dessutom vara en avancerad sportfiskeform som man väljer beroende av art man ska fiska på. På mässan informerar experterna i naturlika utställningsmiljöer på Metetorget om vilka arter som lämpar sig för denna form av fiske. Vad behöver man för utrustning? Hur förbereder man sig? Vilken typ av bete ska man välja? När på året nappar det? Vilka tillbehör har man nytta av m.m.
  • En annan form av sportfiske som vuxit kraftigt under senare år är båtfiske, t.ex. trolling, insjö- och havsfiske. Båtar för allt slags fiske tar en allt större del av utställningsytan och i år visas flera helt nya båtar tillsammans med nyheterna på utrustnings- och tillbehörssidan.

Kort om sporfiske i Sverige

Sportfisket i Sverige omsätter årligen mer än 2 miljarder kronor. Med över 3 miljoner utövare är Sportfiske en av Sveriges absolut största fritidsaktiviteter. Vad är det som lockar så många? Naturupplevelsen? Gemenskapen? Avkopplingen? Planeringen? Fångsten? Ett är i alla fall säkert; har man väl blivit biten av intresset så varar det ofta livet ut! Många vill snabbt lära sig mycket mer om olika arter, i vilka miljöer de lever, när de nappar, vad de nappar på och inte minst hur man får napp. Sverige har en flera 100 mil lång kuststräcka, ca 90 000 sjöar och många mil rinnande vatten att fiska i. Oavsett var man bor är det nära till fiskevatten. Det är enkelt att komma igång och det behöver inte kosta en förmögenhet.

Fakta om Sporfiskemässan 2013

Plats: Elmia, Jönköping
Tid: 5-7 april 2013
Öppettider: Fre- och lördag 09.00-18.00. Söndag: 10.00-16.00
Arrangör: Artexis, Kistamässan
Samarbetspartners: Sportfiskarna, SeFF, Spofa Spöfiske och Sportfiskeakademin i Forshaga.
Mer information: www.sportfiskemassan.se


Pressmeddelande från: Kistamässan