Måndagen den 16 juli 2012

Mari och Olle Åberg Stockholm på besök i torpet där Olles anfäder bodde from år 1828

Soldattorpet Åtorp i Västerplana hade öppet hus

I söndags hade Kinnekulle Hembygd öppet hus i det enda av de fem soldattorp i Västerplana som är kvar i ursprungligt skick. Det lilla torpet från 1700-talet har en bostadsyta på ca 32 kvm och standarden följer den norm som gavs från f.d Indelsverket. Normen sattes för att alla soldater skulle få ungefär samma standard oavsett vilken rote (gård) som hade ansvar för soldaten. Åtorp är byggt av sten vilket var ett givet byggnadsmaterial på Kinnekulle, väggarna är 85 cm tjocka. De djupa fönsternischerna och solbänkarna som är finurligt konstruerade förstärker ljuset inne i torpet .

Kinnekulle Hembygdsförening som sedan 1950-talet sköter om torpet har som tradition att hålla öppet hus en gång varje sommar. Förutom information om torpet och människorna som bott där serveras kaffe med hembakat och lotter till försäljning.

Mari och Olle Åberg från Stockholm har under flera år försökt planera in en vistelse på Kinnekulle i samband med att soldattorpet har öppet, i år lyckades de. Olle är barnbarns, barnbarns barn till soldat Erik Åberg född 1804 dog 1864 han bodde i torpet från år 1828. Hustru Mari som släktforskat om Olles rötter på Kinnekulle har även sökt fram information om ytterligare soldattorp där släkten bott och de har även rest runt på Kinnekulle och besökt de torp där släkten funnits. Nutid och dåtids möttes då Mari och Olle visade sin släktforskning via den bärbara dator som de tagit med sig, detta var nog den första gången en dator befunnits sig i detta gamla torp. Det var uppenbart att både Mari och Olle berördes av besöket i det lilla soldattorpet, att få trampa på samma golv och känna på atmosfären gav förhoppningsvis mersmak i släktforskningen. Hembygdsföreningen kommer även att få del av släktforskningen som dokumenterat.

Även som tidigare år hittade västerplanaborna till torpet och språkade över kaffe med dopp, att detta har blivit en mötesplats för bygdens invånare är något som blivit säkert. Många besökare är nyfikna på Greta Garbos koppling till torpet, oavsett vad som är sant eller inte så är bygden stolt över sin historia, om att Gretas far var kommen från Västerplana och att han bott i Åtorp.

Kaffeserveringen med hembakat och lotteri lockade nästan samtliga besökare, även om det blåste snålt så satt de flesta ute i trädgården och njöt denna söndagseftermiddag. Det lilla oansenliga torpet är ett omtyckt besöksmål och hembygdsföreningen har som avsikt att fortsätta med denna tradition.

Text: Lena Brodin
Bild: Freddie Wendin