2012-05-23 Onsdag

Bygdevandring i Gröne skog

Kinnekulle Hembygdsförening bjöd på en spännande bygdevandring i strålande kvällssol tisdagen den 22 april 2012 . Vid Trolmens IF fotbollsplan Såtavallen samlades upp emot 100 personer för att delta på den första av föreningens bygdevandringar för året. Ingrid Dahlberg berättade om Trolmens IF:s historia som startade år 1945 och som fortfarande är verksam med både A och B-lag. På 1960-talet lämnade många ungdomar Kinnekulle för att flytta till arbetstillfällena i stan, trots detta överlevde föreningen.Det var inte bara fotboll som spelades, under åren ordnats roliga hembygdsfester och det fanns en scen där musiker uppträdde. Genom skogen mot området Rödjan passerades den gamla handelsboden som var igång på slutet av 1800-talet och affärsidkare var Sara Eriksson och var gift med skräddare Reinhold Eriksson. Gill Bengtsson berättade om handelsboden och Sara som sålde livets nödvändigheter som bl.a. tre sorter snus och kaffe.



Boris och Anna Lena Ekholm ägare av torpet Rödjan berättade om sitt torp och dess anor, sedan 1970-talet är de ägare till torpet. Farfar till Boris, Viktor Ekholm bodde i torpet Ekedal även kallad "Lilles" som ligger intill Rödjan, även Viktor var skräddare.

Vandringen fortsatte genom Gröne skog, ett av de 19 naturreservat som finns på Kinnekulle och vidare till stenbrottet Mellomskogen. Göran Thor berättade om de olika stenskikten samt om den tidigare stenbrytningen som pågick fram till 1970-talet av Thorsbergs Stenhuggeri. Kjell Bengtsson arbetade sommaren 1956 i brottet som då var under Råbäck, han ersatte en sjukskriven stenbytare.



Efter ett kortare uppehåll med kaffe togs sig vandringen vidare mot Lilla Fredsberg, där bor Märta och Patrick Gustavsson med sin dotter Ester. Märta är som är biosfärguide berättade om Vänerskärgården med Kinnekulle ett av fyra biosfärområden i Sverige. I ett litet torp som finns strax bredvid Lilla Fredsberg berättades om familjen som bodde där med 11 barn. Fadern i familjen jobbade på Skånska Cement i Hällekis och kunde endast komma hem på helgerna då han saknade cykel. Märta vill veta mer om sina hus, är det någon som känner till historier om husen och människorna så hör av er.



Många tog till orda under kaffepausen och en av dem var Kent Hult som slog ett slag för den kommande skolträffen som sker den 11 maj 2013 i Götene Folkets Park. Fd elever från olika skolorna på Kinnekulle kommer att välkommas.

Nerför backen mot Råbäcks ålderdomshem (Stora Fredsberg) fortsatte vandringen, vid fastigheten mötte ägarinnan Lena Homstrand Krûger upp. Fastigheten har tillhört Lena sedan 1985. Dit flyttade Lena med sina två systrar år 1977, då hade det stått tomt i 7 år och var mycket nedgånget. Lena berättade om huset historia och tillkomst. Redan år 1915 funderade Louise Klingspor på Råbäck och doktorinnan Emelia Sköldebrand på Hällekis på hur de skulle kunna hjälpa de gamla arbetarna på gårdarna till en trygg ålderdom. Huset byggdes och blev klart år 1921-22. Det fanns rum för 22 boende i kollektivet som bedrev självhushållning. En av föreståndarinnorna var Rut Lilja, ett namn som klingar bekant för många under vandringen. Filip Krona en av de boende på hemmet brukade säga till personal och besökare att han hade många 25-öringar, tog det en stund innan man förstod, han menade att han hade många barn och han själv hette Krona. Ålderdomshemmet var igång till 1960 därefter flyttades verksamheten till det nybyggda Kinnesäter i Gössäter. Familjen Gillström bedrev rehabiliteringsverksamhet mellan 1960-1970 och därefter tog Hemvärnet över. Lena berättade att huset hade gått samma öde som Turisthotellet i Råbäck om de inte flyttat in och påbörjat renoveringsarbetet.

Vandringen började lida mot sitt slut, vid Bergsbo började klättringen upp mot Gröne skog igen och tillbaka mot Såtavallen. En vandring som tog tid men kvällen var förtrollad, vandrarna kämpande på och njöt i den ljumna vårkvällen.

Foto: Freddie Wendin
Text: Lena Brodin